Чим небезпечні і корисні продукти з сої?
Трохи історії

Сільськогосподарські культури, у тому числі сімейства бобових, вирощуються і вживаються в їжу людиною кілька тисяч років. Вперше з'явилися в Стародавньому Китаї, Кореї, на території, зрошуваної річкою Хуанхе. Європейці та жителі американського континенту культурно обробляти дикорослі сорти сої почали в 16 столітті. У 17 столітті продукти з сої почали виробляти в масштабах сільськогосподарської культури. У 19 столітті страви із сої з'явилися на столі жителів Росії. З 1927 року продукти з сої зайняли важливе місце в щоденному меню проживають на території Радянської Республіки.
Які продукти з сої використовуються в повсякденному раціоні?
Продукти з сої використовуються практично у всіх меню. Замінник м'яса на основі сої містять соєві боби, зернову борошно, горіхи та інші компоненти натурального походження або представляють собою коктейль з ароматизаторів і підсилювачів смаку. Соєвий соус, сир і страви з додаванням соєвого борошна, або масла присутні на вітринах магазинів. Майонез, ковбаси, пельмені, котлети, креми, йогурти і навіть морозиво - найменування, у складі яких продукти з сої можуть займати значне місце.
Як реагує організм на страви з додаванням сої?

Починаючи з 1985 року, проводилися дослідження впливу регулярного прийому соєвого білка в їжу у живих організмів. Впливаючи на щитовидну залозу і маючи в своєму складі фітоестрогени, продукти з сої знижують репродуктивну функцію у жінок. У деяких пацюків, які регулярно отримували з їжею соєві насіння, виникла схильність до розвитку раку. Дитяче харчування з додаванням соєвого молока викликало збій у статевому дозріванні і порушення в поведінці, а в подальшому призводило до психічних розладів (за даними групи лікарів з Пуерто-Ріко). Небезпека виникнення порушення в роботі організму при наявності в раціоні продуктів з сої збільшився, так як при виробництві продуктів харчування з додаванням соєвих бобів іноді використовують фуражну сою, яка є генномодицифированной, але більш дешевої. У трансгенної сої більший вміст речовин, її складніше засвоїти. Змінений склад трансгенної сої спричиняє негативні наслідки для організму.
Людський організм легше засвоює страви з продуктів, вирощених у місцевості, де проживає. Соя була завезена з країн Азії, де використовується в якості корисної, але не щоденної добавки до повсякденного меню і готується за рецептами.
Соя - корисний злак. Вживаючи продукти з сої в помірній кількості, людина отримує містяться в них корисні речовини, не ризикуючи при цьому перенаситити свій організм. Згідно з дослідженнями вчених, рекомендована тижнева частота прийому в їжу соєвих бобів не більше трьох.
автор: Габдрахманова Людмила
Спеціально для сайту «Світ жінки»
Читайте також

Краса і здоров'я
У яких продуктах міститься глюкоза?

Харчування-Вітаміни-Дієти
Продукти, що містять калій і магній: для здорового харчування

Харчування-Вітаміни-Дієти
Продукти які допомагають схуднути

Харчування-Вітаміни-Дієти
Продукти багаті вітаміном В

Харчування-Вітаміни-Дієти
Від яких продуктів худнуть? Вибираємо продукти і втрачаємо вагу

Харчування-Вітаміни-Дієти
Продукти, що містять естрогени

Краса і здоров'я
Корисні продукти і вітаміни для зміцнення волосся

Харчування-Вітаміни-Дієти
Правильний раціон харчування