Корисні поради
на всі випадки життя
» » Консервування огірків на зиму, домашній рецепт приготування

Консервування огірків на зиму, домашній рецепт приготування

Додано: 11.09.14
Рубрика: Спорт і їжа
Консервування огірків на зиму, домашній рецепт приготування


Рідкісна господиня не заготовлює на зиму соління, компоти, мариновані грибочки і ягоди. Це відмінний спосіб економії сімейного бюджету, що дозволяє всі зимові місяці харчуватися корисно і різноманітно. Одним з найпопулярніших видів заготовок є мариновані огірочки. Це блюдо, не смлячись на свою простоту, прикрасить будь-який святковий стіл. До того ж вони виступають в якості незамінного інгредієнта в багатьох стравах російської та української кухні.


[b] Не тільки смачно, але і корисно [/b]

Мало хто знає, що мариновані огірки дуже корисні для травлення і організму в цілому. Вони стимулюють процес переробки їжі в шлунку і виступають в якості легкого сечогінного засобу.


Періодичне вживання їх в їжу допомагає врегулювати водно-сольовий баланс, що дуже важливо для загального підтримки здоров'я. Використовують консервовані огірочки і в народних косметичних рецептах. Маски, до складу яких вони входять, допомагають повернути свіжість в'ялою шкірі і освітлити пігментні плями.


[b] Вибираємо правильний сорт [/b]

Далеко не кожен огірок підійде для консервування і тривалого зберігання. Не варто вибирати овочі з гострими білими колючками. Огірки цього сорту не підходять для засолювання, так як вони відносяться до декоративним видам і дуже швидко псуються. Часто саме неправильний підбір овочів і стає причиною псування консервів, помутніння і вибухів банок.


Великі, мляві або вже пожовклі плоди також не годяться для маринаду. Краще використовувати їх в їжу відразу, під час літнього сезону. Ідеальний огірочок, підходящий для якісної засолювання - невеликого розміру, з чорними колючками. Такі овочі після зберігання в маринаді залишаються хрусткими і в міру соковитими.


[b] Яким способом консервувати? [/b]

Консервування огірків на зимуможет здійснюватися двома способами: зі стерилізацією і без неї. Перший варіант більш тривалий, так як вимагає від господарки терпіння і вправності. Овочі доведеться заливати окропом кілька разів, щоб видалити всі можливі мікроорганізми з поверхні огірків і зелені. Є кілька рецептів, кожен з яких передбачає певне число заливок окропом і особливий склад маринаду.


Консервація огірків без стерилізації проходить в один етап: овочі та зелень розкладають у банки, а потім наповнюють тару заздалегідь приготовленим киплячим маринадом і щільно закручують кришку.


Консервування огірків на зиму, домашній рецепт приготування



[b] Причини помутніння заготовок [/b]

Головною причиною того, що через кілька днів після приготування рідина в банках починає мутніти - неправильна або недостатня стерилізація овочів і самої тари. Саме тому рекомендується ретельно обробляти огірки та зелень, які потрібно консервувати. Краще кілька разів промити їх проточною водою, а кріп, петрушку та інші добавки додатково обдати окропом. Це стане гарантією знищення бактерій і мікроорганізмів, що є причиною псування розсолу.


Банки, які використовуються для заготовок, перед стерилізацією промивають мильною водою, а потім ретельно обполіскують. Кришки для закочування обробляють кілька хвилин в киплячій воді і дістають звідти пінцетом.


[b] Особливості зберігання [/b]

Консервовані овочі не особливо вибагливі до умов зберігання. Після того, як банки кілька днів простояли в теплі, і розсіл в них встиг досягти нормальної температури, заготівлі прибирають в сухе, бажано прохолодне місце. При дотриманні температурного режиму банки з консервованими овочами протягом 1-2 років можуть зберігати свій смак і не псуватися.