Напевно, мало хто з нас уявляє, що ж таке фейхоа, що за фрукт чи овоч? Насправді, фейхоа являє собою вічнозелений чагарник, який відрізняється воістину красивим цвітінням, яке триває протягом двох місяців. У підсумку на дереві з'являються невеликі довгасті ягоди зеленого кольору, за виглядом чимось нагадують зелені сливи з невеликою кількістю ворсинок на кінчику. Сама по собі рослина, можна сказати, екзотичне, його важко виростити в якихось інших умовах, крім як у субтропіках, тільки там визрівають дійсно корисні і смачні плоди.
Батьківщиною таких чагарників вважають Бразилію, однак фейхоа досить непогано росте і на території Колумбії, Уругваю, деяких областях Росії і куточків Криму. У меню європейської кухні така ягода, звичайно, є новинкою, але, тим не менш, він з лишком набирає обертів популярності і загального інтересу.
І це зовсім не смно, адже фейхоа - справжнє джерело вітамінів, корисних речовин та лікарських компонентів, крім цього, він володіє екзотичним і незвичайним смаком: одні стверджують, що в ньому перемішалася полуниця і ківі, інші порівнюють його з бананом, а треті переконані в присутності ноток ананаса. Так що гадати, для того щоб точно зрозуміти, що собою являє незвичайна зелена ягода з вигляду нагадує огірок, необхідно хоча б один раз не пройти повз прилавка, а прикупити собі на пробу кілька штучок. А для того щоб ваше перше враження від екзотичних ягідок не було зіпсовано умовами доставки в наші краї, купивши його, спробуйте потримати пару днів на підвіконні, а вже потім, пробуйте. Вся справа в тому, що абсолютно зріла ягода фейхоа дуже м'яка і швидко псується, саме тому в наші магазини її привозять зеленуватою, з-за чого плоди відрізняються щільністю і несмаком. А ось якщо ягідці дати трохи полежати, вона дозріє, порадувавши вас своїм цікавим смаком і набором корисних мікроелементів. До речі, про них. Не дарма багато господинь так активно цікавляться, що можна приготувати з фейхоа, адже його ягоди володіють чималим багатством корисностей!
Саме його головне і незаперечне достоїнство - це великий вміст йоду, вірніше, найбільше серед відомих тварин і рослинних харчових продуктів. Крім цього, його стиглі плоди багаті вітаміном С, який є потужним захисником людського організму від більшості бактерій і вірусів, є необхідним елементом для нормального синтезу колагену. Природно, це далеко не єдині корисні властивості такого смного рослини, його рекомендують при багатьох захворюваннях, наприклад, при атеросклерозі, пієлонефриті, хворобах ЖКГ і застудах. Але для того щоб фейхоа приносив реальну користь вашому організму, необхідно навчитися його правильно вибирати.
Щоб переконатися в його зрілості, попросіть продавця розрізати одну ягоду - якщо м'якоть всередині біла, то фейхоа не дозрів, а якщо коричнева, то, навпаки, вже перезріло і зіпсувався.
В нормальному стані м'якоть повинна бути прозора, чимось нагадує желе, але якщо ви все-таки купили зеленуватий плід, не впадайте у відчай, протягом декількох днів він дозріє, головне, не перестарайтеся. В домашніх умовах у свіжому вигляді він зберігається відносно недовго, 5-7 днів.
Використання фейхоа в кулінарії
Як і у будь ягоди, у плодів фейхоа є свій сезон, коли він визріває і найбільш активно з'являється на прилавках магазинів. Зазвичай це починається в кінці вересня і триває до початку січня, на листопад припадає основний пік, саме в цей період можна запастися відносно дешевими ягоди фейхоа. Найчастіше його вживають у їжу в свіжому вигляді, для цього його розрізають на дві половинки і чайною ложечкою виїдають серединку. Кому так не подобається: можна зрізати шкірку, нарізати м'якоть невеликими кубиками і, за смаком, притрусити цукром, отримавши незвичайний, кисло-солодкий десерт. Крім свіжого вигляду, можна приготувати смачну страву з фейхоа, які відкриють вашій увазі нові смаки і горизонти в кулінарії. Варення , компоти, коктейлі і навіть соуси до м'ясних страв - це лише невелика частина тих варіантів, які можна створити з використанням таких ягід.
Саме просте і дуже смачне, що можна приготувати з фейхоа, є варення, яке передає вишуканий смак ягід і, до всього іншого, зберігає весь багатий спектр корисних речовин. Існує кілька варіацій такого варення, наприклад, один з них передбачає суміш подрібнених ягід фейхоа і цукру (20% від загальної маси ягід). Додаємо в таку суміш воду і ставимо варитися на 6 годин на повільному вогні, а ще краще на водяній бані. Періодично знімаємо пінку, помішуємо, а для пікантності смаку можна спробувати додати свіжий тертий імбир. Варення в результаті повинна вийти максимально однорідним, для цього після шестигодинної проварки, його необхідно пропустити через сито. Інший варіант, як кажуть, «цукровий», має дещо іншу концепцію приготування і пропорції: на 1 кг ягід припадає 1 кг цукру. Плоди пропускають через м'ясорубку (попередньо очищені від шкірки), а потім засипають цукром. Інтерес в тому, що варення не потрібно варити, достатньо його злегка підігріти, щоб цукор швидше розчинився, а можна і не робити цього, через кілька годин він це зробить сам.
Що ще можна придумати?
Варення з фейхоа може стати прекрасним доповненням до будь-якого десерту, наприклад, в якості прикраси для відкритої випічки або у вигляді начинки здобних булочок, пиріжків.
Але на цьому рецепти, природно, не закінчуються, можна, наприклад, побалувати себе екзотичним салатом або пікантним соусом до м'ясної страви, а особливо, до запеченої курки. Створити таке смо простіше простого, читаємо і переконуємося.
Салат з фейхоа з апельсинами і горіхами
фейхоа - 300 г;
лимон - 1 шт.;
апельсини - 300 г;
волоські горіхи - 150 г;
сметана;
родзинки - 50 г;
сіль, цукрова пудра.
Ретельно промиваємо фрукти, лимон і фейхоа нарізаємо часточками, апельсини очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками. Підготовлені інгредієнти змішуємо в одній страві, потім туди відправляємо попередньо накрошенние волоські горіхи і родзинки. Заправляємо салат сметаною, додаємо дрібку солі, а зверху притрушиваем цукровою пудрою. Перш ніж подавати на стіл, салат потрібно прикрасити: посипаємо зверху цедрою апельсина, нарізаною соломкою.
Соус з фейхоа до м'яса
фейхоа - 5 шт.;
цибуля - 1 шт.;
цукор - 2 ст. ложки
чорний мелений перець.
Очищаємо фейхоа і цибулю від шкірки, нарізаємо дрібними кубиками, після чого відправляємо в блендер і подрібнюємо. Слідом додаємо цукор, перець (за смаком) і ще раз збиваємо до утворення однорідної маси. Соус чудово поєднується з м'ясом і рибою.