Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як приготувати натуральний сливовий сік на зиму?

Як приготувати натуральний сливовий сік на зиму?

Додано: 02.11.16
Рубрика: Спорт і їжа
Як приємно взимку випити склянку заготовленого своїми руками соку, насолодитися смаком, отримавши крім цього потужний вітамінний заряд. Сливовий сік – один з найпопулярніших у списку консервації, а все тому, що вам не потрібно ніяких премудростей, щоб його приготувати.

Очевидна користь


Як приготувати натуральний сливовий сік на зиму?

Сливи мають у своєму складі цілий список вітамінів, зокрема А, С, Р і вітаміни групи В, а також необхідні людині кальцій, калій і залізо. А в залежності від сорту наситити організм можна також декількома видами кислот: щавлевої, лимонної або яблучної.
Все це допоможе впоратися з низкою проблем:

  • Нормалізувати роботу кишечника.

  • Знизити кислотність шлункового соку.

  • Запустити процеси активного оновлення клітин, попереджаючи процеси старіння.

  • Антиоксиданти, що містяться в сливах, захистять клітини від вільних радикалів, пов'язуючи їх, таким чином, зменшуючи ризик розвитку різних утворень.


  • Свої корисні якості, плоди не втрачають навіть в процесі термічної обробки.

    Господиням на замітку


    Щоб напій вийшов справді смачним, необхідно правильно вибрати плоди. Краще вибирати пізньостиглі сорти темного кольору, так заготовка буде мати більш виражений солодкий смак і аромат.

    Техніка в допомогу


    Самим простим і швидким варіантом приготування соку є заготівля в соковарці. Її головна перевага в тому, що від вас не вимагається постійне спостереження та контроль процесі. «Побутова помічниця» зробить все сама.
    Як приготувати натуральний сливовий сік на зиму?

    Соковарка являє собою ємність з водою, на яку ставлять сотейник. У процесі варіння на його дні буде збиратися рідина, яка за прикріпленої трубці буде стікати в підготовлену ємність.
    Отже, для даного рецепта вам будуть потрібні:

  • сливи – 2 кг;

  • цукор – 2 кг;

  • вода – 3 л.


  • Плоди очистити від кісточок, покласти в сотейник, попередньо довівши до кипіння воду в нижній частині соковарки. Залишити варитися на 1 годину, після чого підставити ємність для напою. На даному етапі не забудьте також додати цукор.
    Існує два варіанти заготовки з допомогою соковарки:

  • Сік, стекший в ємність потрібно прокип'ятити 7 хвилин і розлити по банках, після чого закатати.

  • Підготувати простерилізовані банки, які поставити під соковарку і після наповнення закочувати.


  • Що залишився після приготування макуха викидати не потрібно. Можна перекласти його в миску, проварити і зробити повидло.
    Також варто пам'ятати, що вода в процесі приготування має властивість випаровуватися, тому не забувайте періодично піднімати сотейник, і за необхідності додавати воду.
    Ще один спосіб приготування напою зі слив – через соковижималку. Тут доведеться трохи потрудитися, зате ви отримаєте натуральний продукт з м'якоттю.
    Для цього свіжі очищені плоди необхідно помістити в соковижималку і приступити до роботи. Що залишився макуха розвести водою в пропорції 1:1 і додати в сік. Проварити все на повільному вогні 10 хвилин, розлити по стерилізованим банкам і закатати.

    Нектар


    Якщо ви віддаєте перевагу легкі напої, які не потрібно розбавляти, значить варто взяти на замітку наступний рецепт. Готувати ми будемо в звичайній каструлі, тому вибирайте її розмір в залежності від кількості продуктів.
    Підготуйте:

  • сливи – 3 кг;

  • цукор – 25 кг;

  • вода – 3 л.


  • Засипте плоди в каструлю, залийте водою настільки, щоб вони були повністю покриті. Доведіть до кипіння і дайте поваритися 40 хвилин. Слідкуйте за ступенем разваренности злив, якщо вони все ще зберігають щільну форму, час можна збільшити.
    Коли плоди будуть досить розвареними, їх потрібно дістати і протерти. В домашніх умовах зробити це простіше простого, достатньо буде приготувати сито. Прокип'ятити отриману м'якоть 5 хвилин, знову протерти і додати в сік. Покласти цукор і варити 15 хвилин. На заключному етапі розлити по банках і закатати.

    Концентрат


    Приготувавши на зиму такий сік, можете бути впевненими, що вистачить всього кілька банок, адже з 1 л концентрату можна отримати 2 л напою.
    Як приготувати натуральний сливовий сік на зиму?

    У цьому рецепті серед інгредієнтів немає води, тому потрібні будуть тільки фрукти і цукор. Кількість останнього береться з розрахунку 100 г на 1 кг плодів.
    Помісіть сливи в глибоку ємність, доведіть до кипіння і зробіть маленький вогонь. Далі вам потрібно почекати, поки сік не закінчить виділятися, і зняти масу з вогню. Плодову частину протерти через сито, сік додати цукор і викласти макуха. Варити максимум 10 хвилин і закатати в банки.

    Через прес


    Але як же приготувати сік без м'якоті, якщо під рукою не виявилося потрібної техніки? Можна використовувати прес.
    Для цього виберіть самі м'які фрукти, очистіть і бланшируйте кілька хвилин, після чого викладіть в друшляк і прогрійте ще трохи на водяній бані. Перекладіть масу в марлю таким чином: шар злив – марля – шар злив – марля.
    На отриману «вежу» ставимо прес, і чекаємо повного відділення соку. Рідина нагріваємо до 90 градусів, закочує в банки.
    Пам'ятайте, що збереження закаток залежить не тільки від правильного приготування сировини, але і вірною підготовки ємностей для закачування.

    В процесі приготування, також можна експериментувати і додавати до наявних фруктів додаткові компоненти: абрикос, яблуко, персик, різні ягоди, а також більш екзотичні варіанти, такі як грейпфрут або апельсин.
    Насолоджуйтеся смачним напоєм і отримуйте задоволення від кулінарних експериментів!