Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як смачно приготувати рибу кета в духовці?

Як смачно приготувати рибу кета в духовці?

Додано: 04.12.16
Рубрика: Спорт і їжа
Рибні страви корисні й апетитні, особливо якщо готувати їх з благородних сортів риби. А що можна зробити з кети?

Як вибрати таку рибу?


Як смачно приготувати рибу кета в духовці?

Щоб будь-яке блюдо вийшло смачним, спочатку слід правильно вибрати головний інгредієнт. При купівлі керуйтеся наступними критеріями:

  • Розмір і вага тушки. Ця раба досить велика, і маса однієї тушки дорослої особини може досягати 5-9 кілограмів. Саме така кета буде мати жирну м'якоть і насичений смак.

  • Понюхайте рибу. Вона повинна мати приємний морський запах. Якщо він неприємний і віддає тухлостью або ж чимось хімічним, то або кета несвіжа, або недобросовісні постачальники «напхали» її штучними добавками, що зберігають яскравий відтінок і інші властиві їй якості.

  • Оцініть колір м'якоті. Вона відрізняється від інших сортів червоної риби досить насиченим відтінком. Так що якщо колір блідий або має вкраплення, то, ймовірно, риба померла своєю смертю чи довго лежала на прилавку. Колір повинен бути однорідним і яскравим.

  • Як правило, в магазинах зустрічається свіжозаморожена кета, і якщо вам попалася саме така, то кількість льоду має бути мінімальним (за стандартами не більше 5% від загальної маси). Якщо ви живете недалеко від моря, і вам пощастило знайти охолоджену рибу, то спробуйте натиснути на неї. М'якоть повинна бути пружною, тому вм'ятини зазвичай швидко зникають. Якщо вона залишилася, то, швидше за все, кета несвіжа. Поверхня повинна бути вологою, але не слизькою або покритим слизом.

  • Про що розкажуть і очі. Якщо вони каламутні або провалилися, то кета навряд чи свіжа і здорова.


  • Користь


    Кета – не тільки смачна, але ще й дуже корисна риба. Так, вона містить фосфор, цинк, нікель, білки, натрій, кальцій, хром, калій, омега-3 жирні кислоти, вітаміни Е, А і групи В.
    Завдяки такому багатому складу кета покращує роботу мозку, зміцнює кістки, сприяє відновлення структури всіх важливих тканин, забезпечує живлення м'язів і утворення нових здорових клітин, нормалізує роботу серцево-судинної і нервової систем, зміцнює кістки, уповільнює процеси старіння і нейтралізує згубний вплив вільних радикалів, мінімізуючи ризики розвитку онкологічних захворювань. Калорійність 100 грамів продукту складає приблизно 130-140 калорій, що зовсім не багато. І тому таку рибу сміливо і заслужено можна назвати дієтичної.

    Правильна підготовка риби


    Підготовка кети полягає у таких маніпуляціях:

  • Розморожування. Якщо ви зберігали рибу в морозилці, то розморожувати її слід поступово. Спочатку дістаньте тушу з морозильної камери і приберіть в холодильник, потім залиште при кімнатній температурі. Не варто поміщати кету в мікрохвильову піч або в гарячу воду, так м'якоть втратить пружність і соковитість.

  • Чистка. Щоб швидко видалити луску, можна обдати тушку гарячою водою або окропом, потім помістити в глибоку ємність з теплою водою і невеликою кількістю оцту. Чистіть кету прямо в розчині, тоді лусочки легко відокремлюватися і не розлетяться на всі боки.

  • Якщо вам не подобається специфічний рибний запах, то можна злегка збризнути м'якоть лимонним соком.


  • Які страви можна приготувати?


    Як смачно приготувати таку рибу як кета? Зробити це можна різними способами, найбільш цікаві будуть розглянуті нижче.

    Спосіб перший


    Як смачно приготувати рибу кета в духовці?

    Ви можете запекти кету в духовці, щоб зберегти смак і користь. Для приготування потрібно:

  • одна ціла невелика туша кети;

  • половина лимона;

  • сіль;

  • трохи оливкової олії;

  • приправи, наприклад, прованські трави або розмарин.


  • Опис процесу приготування:

  • Якщо ціла тушка, то очистіть її, випатрайте, відріжте голову, ретельно вимийте і просушіть паперовим рушником.

  • Далі збризніть рибу лимонним соком і невеликою кількістю оливкової олії, натріть сіллю і травами, залиште на п'ятнадцять хвилин.

  • Цілком рибу краще запікати у фользі, тому щільно оберніть нею тушу і покладіть на деко.

  • Випікайте кету при 180 градусах в духовці приблизно годину. В кінці фольгу можна розгорнути, щоб риба підрум'янилася.


  • Спосіб другий


    Смачної вийде кета, приготована з овочами.
    Список необхідних інгредієнтів:

  • 700 грамів філе кети без кісток;

  • морквина;

  • дві головки ріпчастої цибулі;

  • два помідора;

  • два яйця;

  • 2/3 склянки вершків;

  • сіль і спеції;

  • трохи олії.


  • Приготування:

  • Рибу помийте, наріжте на шматочки, натерти приправами і сіллю.

  • Моркву натріть на тертці, цибулю дрібно наріжте, помідори поріжте кружечками.

  • Форму або на деко змастіть маслом, укладете на дно половину цибулі, потім всю моркву і шматочки кети. На них покладіть решту цибулі і помідори. Залийте все вершками, збитими з яйцями (додайте в суміш трохи солі і приправ).

  • Готуйте страву не менше години при 190 градусах в духовці.


  • Спосіб третій


    Якщо хочеться чогось вишуканого, зробіть кету з сиром. Вам знадобиться:

  • 500 грамів філе кети;

  • 200 грамів твердого сиру;

  • маленька головка цибулі;

  • три-чотири столові ложки майонезу;

  • три зубчики часнику;

  • мелений перець і сіль;

  • чверть лимона.


  • Покрокова інструкція:

  • Спочатку підготуйте рибу. Для цього філе промийте, просушіть, збризніть лимонним соком, натріть сіллю і перцем, залиште на п'ятнадцять хвилин.

  • Часник подрібніть, попередньо очистивши, змішайте з майонезом. Цим змастіть соусом філе кети.

  • Цибулю очистіть і поріжте тонкими півкільцями або кільцями.

  • У деко постеліть фольгу, щоб все дно було вкрите нею. Покладіть на неї рибу, зверху покладіть шар цибулі.

  • Сир натріть на середній тертці, посипте їм кету.

  • Духовку розігрійте до 180 градусів і випікайте в ній рибу під сиром протягом 50-60 хвилин.


  • Корисні поради


    Як смачно приготувати рибу кета в духовці?

    Кілька рекомендацій досвідченим і недосвідченим господиням:

  • Щоб кета вийшла соковитою, краще всього її саме випікати, так вона збереже всі найкращі якості.

  • Смажити таку рибу не варто, але якщо ви вибрали рецепт, який передбачає цей спосіб приготування, то краще обваляти шматочки в клярі, він збереже соковитість і запобіжить випарювання жиру і пересушування м'якоті.

  • Щоб кета вийшла ароматною і ніжною, перед приготуванням її можна замаринувати. Але не використовуйте жирні і насичені маринади і соуси, ідеальним варіантом буде суміш приправ, лимонного соку і оливкової олії. Залишати рибу в такій суміші слід буквально на двадцять-тридцять хвилин.

  • Якщо ви хочете, щоб м'якоть придбала насичений смак і приємний аромат, то перед приготуванням зробіть на поверхні туші кілька розрізів, через які проникнуть приправи або маринад.

  • М'якоть може розвалитися в процесі термічної обробки, і щоб цього уникнути, рекомендується або шматочки посолити тушу або за двадцять хвилин до приготування, або занурити їх у сольовий розчин (чайна ложка солі на склянку води). Далі просушіть м'якоть і переходьте до основного етапу – випікання або смаження.


  • Якщо ви любите рибу, то вас і ваших рідних напевно не залишать байдужими апетитні страви з кети. Приємного апетиту!