Корисні поради
на всі випадки життя
» » Для чого потрібен і як користуватися ножем сантоку?

Для чого потрібен і як користуватися ножем сантоку?

Додано: 06.12.16
Рубрика: Дім і затишок
Будь-яка господиня повинна мати на кухні ножі на всі випадки життя. А для чого потрібен сантоку? Та як його використовувати?

Що це за ніж?


Сантоку – це японський універсальний кухонний ніж. При його розробці за основу був узятий обробний французький ніж, але пізніше така своєрідна модифікація була адаптована під всі потреби традиційної японської кухні, і сантоку став універсальним і практично незамінним приладом.
Для чого потрібен і як користуватися ножем сантоку?

Відмінні риси вироби


Сантоку схожий на традиційний кухарський ніж, але все ж має деякі особливості:

  • Невелика і легка рукоятка. Це забезпечує не тільки більш надійний і комфортний захоплення ножа, але і робить максимально комфортної та швидкої різання. Справа в тому, що конструкція ідеально збалансована, і центр ваги зміщується саме до широкого і більш важкого лезу, що дозволяє йому рухатися стрімко, при цьому кухар не докладає особливих зусиль і не натискає на ніж.

  • Лезо має асиметричну заточку, і найгострішою є частиною його кінчик. Обух досить широкий (близько двох міліметрів), він має закруглення в кінці, що робить його, по-перше, більш зручним, по-друге, безпечним. Крім того, дана конфігурація скорочує зазор між лезом і поверхнею столу або дошки при опусканні ножа від п'яти (підстави) до ріжучої частини, і це теж забезпечує комфорт.

  • Довжина леза може змінюватись від 12 до 20 сантиметрів, середнє значення становить 18 (а стандартне – 188 см), і це дещо менше порівняно з параметрами традиційного кухарського ножа. Профільний кут ж становить близько 16-18 градусів (у більшості інших виробів він дорівнює 20-25 градусів).


  • Як використовувати сантоку?


    Для чого потрібен ніж сантоку? Його назва з японської мови дослівно перекладається як «три хороші речі», і це означає, що виріб покликане виконувати на кухні три основних завдання, а саме допомагати кришити, різати і рубати. За допомогою сантоку ви зможете нарізати овочі, так і м'ясо або рибу, а також подрібнити зелень, злаки та інші продукти, якщо це буде потрібно. Але ось кістки та інші тверді компоненти їжі таким ножем розрізати не можна, це може призвести до пошкодження і сточування леза.
    Для чого потрібен і як користуватися ножем сантоку?

    Техніка різання досить проста, її освоїть будь-який початківець кухар. Сантоку розрахований або на одиночні і спрямовані вниз руху при нарізці овочів або фруктів, або на переходи при натисканні на дошку від підстави леза до вістря, що дозволяє подрібнювати продукти з пухкої чи м'якою текстурою, такі як м'ясо або риба. А ось нарізування допомогою розгойдування обмежена, що зумовлено гострою заточкою. Але в будь-якому випадку подрібнювати їжу можна як кубиками, так і тонкими скибочками.

    Переваги


    Плюси ножа сантоку:

  • Він не найдовший, тому використовувати його зможуть навіть недосвідчені господині і початківці кухаря.

  • Мінімум зусиль для ефективної різання. Виріб збалансована таким чином, що кухареві не припадає на нього натискати, щоб подрібнити навіть тверді продукти.

  • Дуже зручна щодо маленьке руків'я, яку зможе утримувати навіть людина з невеликою долонею.

  • Такий виріб можна вважати універсальним, адже з його допомогою ви зможете подрібнити будь-які продукти, включаючи м'ясо, овочі, рибу, фрукти, зелень, злаки і так далі. Причому вся їжа нарізається однаково швидко і легко.

  • Цей ніж має лезо довжиною не більше 20 сантиметрів, завдяки чому він безпечний, особливо в порівнянні з традиційним кухарським, який має довжину близько 30 сантиметрів.

  • Компактні розміри. Такий виріб можна зберігати не тільки в спеціальній підставці, але і у звичайної кухонної тумбі, адже ніж точно поміститься в ящик.


  • Що стосується мінусів, то до них можна віднести, по-перше, закруглений обух. І тому, наприклад, видаляти з допомогою сантоку серцевини фруктів або здійснювати фігурну складну різання не вдасться. По-друге, такий ніж є відносно важким, але саме збільшений вага леза покликаний забезпечувати комфортну різання та рівні шматочки на виході.

    Як зробити вибір?


    Для чого потрібен і як користуватися ножем сантоку?

    При виборі ножа сантоку керуйтеся наступними критеріями:

  • Матеріал, з якого виготовлено лезо. Як правило, ножі виготовляються з якісної міцної нержавіючої сталі, і сантоку – не виняток. Чим більш надійним буде такий матеріал, тим довше прослужить виріб і тим більш комфортну нарізку забезпечить.

  • Неодмінно оціните рукоятку. Вона повинна бути такою, щоб тримати ножа в руках було максимально зручно. Ідеальний варіант – це дерев'яна рукоятка: вона не ковзає в руках, має незначну вагу, приємна на дотик, досить міцна і екологічна. Крім того, ваші долоні напевно не будуть потіти. А якщо дерево оброблено спеціальними просоченнями, то воно буде стійким до впливу вологи та грибків. Найдешевший матеріал – пластик. Але він крихкий, недовговічний і викликає підвищене потовиділення при тривалій різанні. Метал більш міцний, але не дуже приємний на дотик і збільшує вагу вироби, що може приносити певний дискомфорт. Також варто врахувати і кріплення рукоятки до леза. Краще всього вибирати моделі, у яких рукоятка закріплена на сталевому стрижні, що є продовженням леза.

  • Зверніть увагу на лезо. Воно повинно відповідати усім вимогам, що пред'являються до ножам сантоку, і володіти всіма стандартними параметрами. Але можливі деякі модифікації. Так, у продажу зустрічаються моделі, що мають заглиблення в лезі. З одного боку, вони запобігають прилипанню продуктів в процесі різання й роблять процес більш комфортним. Але, з іншого боку, для виготовлення таких виробів використовується більш м'яка сталь, тому ніж буде менш міцним і надійним.

  • Купувати такий виріб краще в спеціалізованому магазині, причому перед покупкою вимагайте у продавця супроводжують продукцію документи та сертифікати, що підтвердять справжність і якість.

  • Краще довіряти перевіреним виробникам, хоча вироби популярних і відмінно зарекомендували себе брендів коштують недешево, але служать довго вірою і правдою.


  • Якщо у вашому арсеналі початківця або досвідченого кухаря ще немає японського ножа сантоку, то обов'язково придбайте його, він у будь-якому випадку стане в нагоді!