Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як вибрати якісну турку для варіння кави?

Як вибрати якісну турку для варіння кави?

Додано: 09.12.16
Рубрика: Дім і затишок
Кава – улюблений напій багатьох людей. Він бадьорить і дарує неповторний аромат, який сам по собі вже змушує прокинутися і піти на кухню, щоб насолоджуватися приємним щоденним ритуалом. І, незважаючи на те, що досягнення сучасної техніки подарували нам кавоварки та автоматичні кавоварки, проста і звична турка залишається незамінним кухонним атрибутом.
Як вибрати якісну турку для варіння кави?

Але щоб напій був зварений правильно і не втратив своїх властивостей, важливо підійти до її вибору з усією серйозністю. Ми зібрали для вас поради досвідчених кавоманів, які допоможуть не помилитися в процесі покупки.

Секрети правильного вибору


Насправді слово «турка» - це народне назва. З'явилося воно тому, що такий спосіб приготування напою, що бадьорить, як варіння в невеликому посуді, став відомий нам саме від жителів Туреччини. Оригінальна назва цієї кухонного начиння – джезва.
Як вибрати якісну турку для варіння кави?

Особлива її форма – широке дно і звужується до верху горлечко забезпечує швидке нагрівання й невелике випаровування, завдяки чому напій нудиться всередині, не википая, утворюючи на поверхні щільну пінну пробку. Крім цього, особлива будова джезви дозволяє залишатися осаду на дні, і практично не потрапляти в чашку при наливанні.
Тепер же давайте розберемося, на що потрібно звернути увагу, щоб придбати якісний товар:

  • Матеріал. У часи Османської імперії, турки виготовляли з дорогоцінних металів – золота або срібла, прикрашаючи їх гарними візерунками. Все тому, що кава був переважно напоєм вельмож. Сьогодні матеріалів для їх виготовлення набагато більше:



  • Мідь. Мідні вироби з'явилися після срібних і золотих, ставши більш доступними. У наш час вони є дуже популярними. Але вибираючи мідний посуд, варто звернути увагу на її стінки, вони повинні бути досить товстими, а сама мідь повинна бути покрита харчовим оловом. Метал володіє відмінною теплопровідністю і дозволяє рівномірно нагріватися рідини, зберігаючи при цьому аромат і смак кавових масел.


  • Мити такі вироби потрібно акуратно, не використовуючи ніяких агресивних чистячих засобів.
    Як вибрати якісну турку для варіння кави?


  • Алюміній. Найлегший, і, відповідно, найбільш дешевий матеріал. Але підходить він для варіння виключно одного сорту кави, так як залишає на стінках наліт, і при приготуванні іншого сорту його смак і запах буде змішуватися з залишками. Але алюміній є досить неоднозначним металом, при сильних нагреваниях він здатний вступати в реакцію з рідиною, що негативно відбивається на її якості.

  • Глина. Це дуже красиві зовні, але досить крихкі турки. Одне падіння, і вам доведеться купувати нову. Але зате такий матеріал має пористу структуру, насичуючи кави киснем. А ще глина повільно нагрівається і остигає, що дає можливість напою розкрити весь свій смак і аромат. Але врахуйте, як і у випадку з алюмінієвим виробом, в глиняного джезві можна варити один сорт кави.

  • Кераміка. Має товсті стінки, і навіть коли ви зніміть її з вогню, рідина всередині ще довго буде зберігати температуру. Вона не боїться різких перепадів температур (актуально при митті після варіння) і при правильному зверненні будуть служити вам довгий час. Єдиний мінус – крихкість.


  • Також можна зустріти турки із фарфору, нержавіючої сталі і навіть гірського кришталю.

  • Форма. Ідеальний варіант – конічна, із завуженим шийкою, яка має бути у 2-3 рази вже дна. Це дозволяє зберегти всередині все олії, не дає кави кипіти і стає гірким.

  • Розмір. Звичайно, якщо ароматного напою потрібно зварити відразу на трьох, маленького посуду буде недостатньо. Але фахівці радять витратити трохи більше часу і зварити каву тричі, але в маленькій джезві. Чим більше вона буде, тим гірше якість напою отримаєте в результаті. Ідеальний об'єм – 100 мл


  • При таких розмірах вам, звичайно, доведеться пильно спостерігати за процесом варіння, щоб кава не втік, але все приходить з досвідом.

  • Товщина. Як же вибрати турку, яка прослужить довго? Коли купуєте виріб з металу, зверніть увагу на товщину його стінок. Краще всього, якщо дно і стінки будуть зроблені з цільного листа, і їх товщина буде коливатися в межах 2-3 мм. Це важливо з метою подовження терміну служби виробу. Адже якщо дно товщі, ніж стінки, значить, при виготовленні була використана спайка. А такі місця дуже вразливі у разі перепаду температур і незабаром можуть давати тріщини.

  • Ручка. Бажано, щоб вона була виготовлена з матеріалу, що не проводить тепло, так ви ніколи не обпалите руки. Для зручності варто вибирати виріб з довгою ручкою, розташованої під кутом. Найбезпечніший варіант – дерев'яна.


  • Зверніть увагу також на те, яким чином ручка кріпиться до чаші. Зварювання повинна бути надійною. Слідкуйте за тим, щоб відкритий вогонь не потрапляв на місце спайки. При частому використанні та миття ручки, прикріплені на болти, розхитуються і виходять з ладу. Ще один зручний варіант – знімний.

    Корисні рекомендації


    Як вибрати якісну турку для варіння кави?

    Купивши один з численних видів турків, необхідно знати, як правильно підготуватися до процесу варіння кави. Ось кілька порад.

  • Для початку вимийте виріб водою і губкою. Не використовуйте ніяких миючих засобів, інакше їх запах може назавжди залишитися на стінках джезви.

  • Для дезінфекції і видалення небажаного нальоту покладіть всередину шматочок лимона, налийте води і прокип'ятіть.

  • Перший зварена в турці кава краще вилити. Його смак навряд чи буде самим вдалим, а от кавові масла, що додають напою особливий аромат, залишаться на стінках.

  • Головне, що потрібно запам'ятати в процесі варіння – ні в якому разі не доводьте каву до кипіння. Ідеальна температура приготування – 90 градусів.


  • Якщо ви вважаєте себе справжнім поціновувачем кави, не економте на сорт і якість напою, а також посуді, призначеної для його приготування та дегустації. І нехай моменти насолоди цим бадьорить напоєм принесуть вам справжнє задоволення.