Як приготувати рум'яну ромову бабу?
Смак ромової баби багатьом знайомий практично з дитинства. І такий ароматний і смачний десерт можна приготувати своїми руками.
Ромова баба або ром-баба – це десерт, який являє собою кекс, просочений сиропом з рому і покритий помадкою. Історія і точне походження страви невідомі, але багато хто вважає його слов'янським. Історики вважають, що вперше про ром-баби стало відомо за часів правління польського короля Станіслава Лещинського.
Тоді в країні була напружена обстановка, і кухарі йшли на різні хитрощі, щоб порадувати правителя. Одного разу вони принесли йому німецький пиріг Гугельхупф, але король розлютився, відкинув піднос, і на випічку пролився ром. Так і з'явилася ром-баба, яка швидко стала популярною і «перекочувала» в інші країни. Але є чимало інших версій.
Як приготувати смачну і ароматну ромову бабу? Пропонуємо кілька цікавих варіантів.
Це класичний базовий рецепт. Підготуйте інгредієнти:
Для тіста:
стакан молока;
близько 100 грамів родзинок (обов'язково без кісточок);
третину склянки рому;
половина склянки цукру;
половина пачки вершкового масла;
два яйця;
близько 05 кілограма борошна;
чайна ложка сухих дріжджів.
Для солодкої ромової просочення:
повний стакан води;
50-70 мл рому;
склянку цукру.
Для помадки:
два склянки цукру;
столова ложка лимонного соку;
стакан води.
Приготування:
Родзинки треба промити і залити ромом. Залиште його на час, який знадобиться для приготування опари.
Далі переходите до приготування тесту, почніть з опари. Молоко трохи підігрійте, щоб воно стало досить теплим, але не гарячим. Розчиніть в ньому чайну ложку цукру, ретельно розмішайте його, а потім додайте дріжджі. Далі введіть в суміш 100 грамів борошна. Ще раз все перемішайте, ємність накрийте серветкою і поставте у тепле місце на півгодини. За цей час опара збільшиться в об'ємі приблизно в два рази.
Розітріть масло з рештою у вас цукром. Далі в опару введіть яйця, розмішайте склад, а потім додайте цукрово-масляну суміш. Додайте в тісто і родзинки, попередньо злив з нього ром. Маса повинна вийти еластичною і м'якою. Накрийте її і приберіть на тридцять хвилин у тепле місце, щоб воно ще трохи піднялося.
Потім форму або окремі формочки змастіть маслом, заповніть їх тестом наполовину і залиште на деякий час, щоб тісто піднялося. Випікайте ром-баби в духовці при 180 градусах близько двадцяти хвилин.
Далі рекомендується випічку підсушити, щоб після просочення вона не розм'якла і не розвалилася, але, в принципі, можна переходити до наступного етапу відразу.
Тепер прийшов час приготування просочення. Цукор розчиніть у воді, поставте рідина на вогонь і варіть, щоб вона трохи загусла. В кінці введіть ром і поваріть сироп ще кілька хвилин.
Далі готуйте помадку. Для цього цукор залийте гарячою водою, потім суміш поставте на вогонь і варіть після закипання близько півгодини, щоб вийшов сироп середньої густоти. Додайте лимонний сік, поваріть ще п'ять хвилин і зніміть з вогню. Тепер збийте його міксером.
Ромові баби опустіть у просочення, потім вийміть і повапните поверхню помадкою. Готово!
Якщо все, що пов'язано з дріжджами, здається вам складним, то спробуйте зробити бездріжджовий ромову бабу. Знадобиться:
500 г борошна;
пачка вершкового масла;
сім яєць;
350-400 г цукру;
половина чайної ложки крохмалю;
стакан молока;
третину чайної ложки соди;
70 грамів ізюму.
Для ароматною просочення:
половина склянки води;
вісім або дев'ять столових ложок цукру;
три-чотири столові ложки рому (можна замінити коньяком).
Для глазурі:
п'ять-шість столових ложок какао;
чверть склянки цукру;
чверть склянки води;
столова ложка рому або лікеру;
50 або 60 грамів вершкового масла.
Інструкція:
Спочатку треба зробити тісто. Жовтки відокремте, розм'якшене (не топлене) масло перемішайте з цукром, додайте жовтки, влийте молоко і починайте вводити борошно, вимішуючи тісто. Додайте соду і збиті окремо білки. Родзинки потрібно вимити, на десять хвилин залити гарячою водою, потім просушити, змішати з крохмалем і покласти в тісто, ще раз все ретельно перемішавши.
Тісто треба розкласти по формочках, щоб приблизно третину їх обсягу залишалася порожньою (тісто буде підніматися в процесі термічної обробки). Духовку розігрійте до 200 градусів і при такій температурі випікайте кекси близько двадцяти п'яти хвилин. Дістаньте їх і остудіть.
Щоб зробити просочення, цукор повністю розчиніть в гарячій воді, суміш поставте на вогонь і тушкуйте до загусання. Потім додайте ром, потримайте ємність на вогні ще близько п'яти хвилин і знімайте.
Займіться глазур'ю. Підігрійте Воду, розчиніть в ній какао, масло і цукор. Суміш варіть на середньому вогні, щоб вона загусла, потім додайте какао, повністю його розмішайте. Нарешті, можна додати ром або лікер, а через п'ять хвилин знімати складу з плити.
Охолоджені кекси буквально на 10-15 хвилин опускайте в просочення, діставайте і викладайте на піднос. Потім кожну ром-бабу покрийте глазур'ю.
Щоб ром-баби точно вдалися в домашніх умовах і вийшли смачними і ароматними, дотримуйтесь простих порад:
Не варто опускати у просочення щойно спечені гарячі кекси, вони можуть втратити форму і розвалитися.
Замість родзинок можна додавати й інші наповнювачі, наприклад, вишню, чорнослив, курагу, цукати.
Спробуйте трохи змінити глазур, додавши в неї ягідний або фруктовий сироп.
Порадуйте гостей або близьких смачним десертом!
Що це за страва?
Ромова баба або ром-баба – це десерт, який являє собою кекс, просочений сиропом з рому і покритий помадкою. Історія і точне походження страви невідомі, але багато хто вважає його слов'янським. Історики вважають, що вперше про ром-баби стало відомо за часів правління польського короля Станіслава Лещинського.
Тоді в країні була напружена обстановка, і кухарі йшли на різні хитрощі, щоб порадувати правителя. Одного разу вони принесли йому німецький пиріг Гугельхупф, але король розлютився, відкинув піднос, і на випічку пролився ром. Так і з'явилася ром-баба, яка швидко стала популярною і «перекочувала» в інші країни. Але є чимало інших версій.
Варіанти приготування
Як приготувати смачну і ароматну ромову бабу? Пропонуємо кілька цікавих варіантів.
Варіант перший
Це класичний базовий рецепт. Підготуйте інгредієнти:
Для тіста:
Для солодкої ромової просочення:
Для помадки:
Приготування:
Варіант другий
Якщо все, що пов'язано з дріжджами, здається вам складним, то спробуйте зробити бездріжджовий ромову бабу. Знадобиться:
Для ароматною просочення:
Для глазурі:
Інструкція:
Рекомендації
Щоб ром-баби точно вдалися в домашніх умовах і вийшли смачними і ароматними, дотримуйтесь простих порад:
Порадуйте гостей або близьких смачним десертом!
Читайте також

Спорт і їжа
Як зробити смачні солодкі трубочки?

Спорт і їжа
Як зробити глазур для торта?

Спорт і їжа
Еклери з заварним кремом: смачний рецепт приготування!

Спорт і їжа
Пісочне тісто для печива. Рецепт пісочного тіста для печива

Спорт і їжа
Шоколадні мафіни

Спорт і їжа
Еклери рецепти

Спорт і їжа
Як зробити крем

Спорт і їжа
Як зробити тісто: 5 рецептів