Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як приготувати рум'яну ромову бабу?

Як приготувати рум'яну ромову бабу?

Додано: 22.12.16
Рубрика: Спорт і їжа
Смак ромової баби багатьом знайомий практично з дитинства. І такий ароматний і смачний десерт можна приготувати своїми руками.

Що це за страва?


Як приготувати рум'яну ромову бабу?

Ромова баба або ром-баба – це десерт, який являє собою кекс, просочений сиропом з рому і покритий помадкою. Історія і точне походження страви невідомі, але багато хто вважає його слов'янським. Історики вважають, що вперше про ром-баби стало відомо за часів правління польського короля Станіслава Лещинського.
Як приготувати рум'яну ромову бабу?

Тоді в країні була напружена обстановка, і кухарі йшли на різні хитрощі, щоб порадувати правителя. Одного разу вони принесли йому німецький пиріг Гугельхупф, але король розлютився, відкинув піднос, і на випічку пролився ром. Так і з'явилася ром-баба, яка швидко стала популярною і «перекочувала» в інші країни. Але є чимало інших версій.

Варіанти приготування


Як приготувати смачну і ароматну ромову бабу? Пропонуємо кілька цікавих варіантів.

Варіант перший


Як приготувати рум'яну ромову бабу?

Це класичний базовий рецепт. Підготуйте інгредієнти:
Для тіста:

  • стакан молока;

  • близько 100 грамів родзинок (обов'язково без кісточок);

  • третину склянки рому;

  • половина склянки цукру;

  • половина пачки вершкового масла;

  • два яйця;

  • близько 05 кілограма борошна;

  • чайна ложка сухих дріжджів.


  • Для солодкої ромової просочення:

  • повний стакан води;

  • 50-70 мл рому;

  • склянку цукру.


  • Для помадки:

  • два склянки цукру;

  • столова ложка лимонного соку;

  • стакан води.


  • Приготування:

  • Родзинки треба промити і залити ромом. Залиште його на час, який знадобиться для приготування опари.

  • Далі переходите до приготування тесту, почніть з опари. Молоко трохи підігрійте, щоб воно стало досить теплим, але не гарячим. Розчиніть в ньому чайну ложку цукру, ретельно розмішайте його, а потім додайте дріжджі. Далі введіть в суміш 100 грамів борошна. Ще раз все перемішайте, ємність накрийте серветкою і поставте у тепле місце на півгодини. За цей час опара збільшиться в об'ємі приблизно в два рази.

  • Розітріть масло з рештою у вас цукром. Далі в опару введіть яйця, розмішайте склад, а потім додайте цукрово-масляну суміш. Додайте в тісто і родзинки, попередньо злив з нього ром. Маса повинна вийти еластичною і м'якою. Накрийте її і приберіть на тридцять хвилин у тепле місце, щоб воно ще трохи піднялося.

  • Потім форму або окремі формочки змастіть маслом, заповніть їх тестом наполовину і залиште на деякий час, щоб тісто піднялося. Випікайте ром-баби в духовці при 180 градусах близько двадцяти хвилин.

  • Далі рекомендується випічку підсушити, щоб після просочення вона не розм'якла і не розвалилася, але, в принципі, можна переходити до наступного етапу відразу.

  • Тепер прийшов час приготування просочення. Цукор розчиніть у воді, поставте рідина на вогонь і варіть, щоб вона трохи загусла. В кінці введіть ром і поваріть сироп ще кілька хвилин.

  • Далі готуйте помадку. Для цього цукор залийте гарячою водою, потім суміш поставте на вогонь і варіть після закипання близько півгодини, щоб вийшов сироп середньої густоти. Додайте лимонний сік, поваріть ще п'ять хвилин і зніміть з вогню. Тепер збийте його міксером.

  • Ромові баби опустіть у просочення, потім вийміть і повапните поверхню помадкою. Готово!


  • Варіант другий


    Як приготувати рум'яну ромову бабу?

    Якщо все, що пов'язано з дріжджами, здається вам складним, то спробуйте зробити бездріжджовий ромову бабу. Знадобиться:

  • 500 г борошна;

  • пачка вершкового масла;

  • сім яєць;

  • 350-400 г цукру;

  • половина чайної ложки крохмалю;

  • стакан молока;

  • третину чайної ложки соди;

  • 70 грамів ізюму.


  • Для ароматною просочення:

  • половина склянки води;

  • вісім або дев'ять столових ложок цукру;

  • три-чотири столові ложки рому (можна замінити коньяком).


  • Для глазурі:

  • п'ять-шість столових ложок какао;

  • чверть склянки цукру;

  • чверть склянки води;

  • столова ложка рому або лікеру;

  • 50 або 60 грамів вершкового масла.


  • Інструкція:

  • Спочатку треба зробити тісто. Жовтки відокремте, розм'якшене (не топлене) масло перемішайте з цукром, додайте жовтки, влийте молоко і починайте вводити борошно, вимішуючи тісто. Додайте соду і збиті окремо білки. Родзинки потрібно вимити, на десять хвилин залити гарячою водою, потім просушити, змішати з крохмалем і покласти в тісто, ще раз все ретельно перемішавши.

  • Тісто треба розкласти по формочках, щоб приблизно третину їх обсягу залишалася порожньою (тісто буде підніматися в процесі термічної обробки). Духовку розігрійте до 200 градусів і при такій температурі випікайте кекси близько двадцяти п'яти хвилин. Дістаньте їх і остудіть.

  • Щоб зробити просочення, цукор повністю розчиніть в гарячій воді, суміш поставте на вогонь і тушкуйте до загусання. Потім додайте ром, потримайте ємність на вогні ще близько п'яти хвилин і знімайте.

  • Займіться глазур'ю. Підігрійте Воду, розчиніть в ній какао, масло і цукор. Суміш варіть на середньому вогні, щоб вона загусла, потім додайте какао, повністю його розмішайте. Нарешті, можна додати ром або лікер, а через п'ять хвилин знімати складу з плити.

  • Охолоджені кекси буквально на 10-15 хвилин опускайте в просочення, діставайте і викладайте на піднос. Потім кожну ром-бабу покрийте глазур'ю.


  • Рекомендації


    Як приготувати рум'яну ромову бабу?

    Щоб ром-баби точно вдалися в домашніх умовах і вийшли смачними і ароматними, дотримуйтесь простих порад:

  • Не варто опускати у просочення щойно спечені гарячі кекси, вони можуть втратити форму і розвалитися.

  • Замість родзинок можна додавати й інші наповнювачі, наприклад, вишню, чорнослив, курагу, цукати.

  • Спробуйте трохи змінити глазур, додавши в неї ягідний або фруктовий сироп.


  • Порадуйте гостей або близьких смачним десертом!