Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як приготувати смачне пряжене молоко?

Як приготувати смачне пряжене молоко?

Додано: 28.12.16
Рубрика: Спорт і їжа
Пряжене молоко – продукт особливий і унікальний. Хоча б тому, що знають про нього далеко не у всіх країнах світу. Це споконвічно слов'янський напій, який здавна готували в печах, залишаючи його іноді навіть на добу. А ще напій не тільки має приємний смак, але і дуже корисний.
У чому користь топленого молока і як його приготувати, ми з радістю вам розповімо.

Натуральний продукт = справжня користь


Господині, у яких була корова, залишали зазвичай з надою кілька літрів, і ставили в піч. Там напій набував надзвичайно ніжний смак. І чим довше він там перебував, тим смачніше було.
Як приготувати смачне пряжене молоко?

А лікарі рекомендують вживати його і дітям, і дорослим, адже користь його неможливо применшити. Високий вміст корисних речовин – кальцію, заліза, вітамінів А і Е допомагає підвищити захисні сили організму, і позитивно впливає на нервову систему. До речі, вітамінів і мікроелементів в томленом в печі продукті набагато більше, ніж у звичайному цільному.
Корисно воно і для тих, хто не може пити звичайне молоко з-за проблем з шлунково-кишковим трактом. Топлене легко засвоюється організмом, не приносячи ніяких проблем. Радять приймати його також і тим, хто страждає алергією.
До того ж, у 100 грамах продукту міститься всього 85 ккал, що дає можливість пити його і тим, хто стежить за фігурою і дотримується дієти.

Як готувати?


Існує кілька способів приготування топленого молока. Звичайно, чудово, якщо у вас є можливість скористатися справжньої сільської піччю, тоді аромат і смак будуть дуже насиченими. Але і для тих, хто живе в багатолюдному мегаполісі, також є кілька рецептів, за якими можна легко приготувати смачне ласощі. Для цього можна використовувати:

  • термос;

  • каструлю;

  • глиняний посуд;

  • мультиварку;

  • скороварку.


  • До речі, існує одне дуже цікаве повір'я: якщо додати в топлений продукт, приготовлений своїми руками, трохи меду і кілька зерен граната, і випити його разом з коханою, то ви ніколи не розлучитеся. Хто знає, можливо, це і є найкраще «приворотне зілля»?
    Давайте ж тоді дізнаємося, як його готувати.

    В духовій шафі


    Цей рецепт найбільш близький до того процесу приготування, що був відомий ще нашим прабабусям. Для нього вам будуть потрібні невеликі глиняні горщики. Якщо таких не виявилося під рукою, підійде чавунець або каструля.
    Як приготувати смачне пряжене молоко?

    Нагрійте духовку до 180 градусів і поставте в неї ємності з молоком. Вони повинні перебувати там до того часу, поки рідина не закипить. Після цього температуру нагріву можна трохи прибрати і залишити на 1 годину. Коли на поверхні з'явиться коричнева плівка, ще трохи зменшіть температуру і залиште на 5-7 годин нудитися.
    Якщо температура буде виставлена правильно, то нічого виливатися з посуду не повинно. Плівка на поверхні горщика буде підніматися і опускатися, як би «дихаючи».

    В термосі


    Це, мабуть, найпростіший спосіб, що не вимагає особливої підготовки. Все що вам потрібно – це налити коли молоко закипить, в прогрітий термос окропом, надійно закрити і залишити на ніч. Чим довше продукт буде перебувати в ємності, тим більше він буде нагадувати топлений.
    Єдине, що потрібно пам'ятати – краще, якщо термос зі скляною колбою всередині, щоб рідина не вступала в реакцію з металом. Це може вплинути на смак продукту.

    На плиті


    Таким чином також можна домогтися бажаного смаку, але от зусиль доведеться докласти трохи більше, ніж зазвичай. Краще всього використовувати алюмінієвий посуд, щоб уникнути пригорання.
    Як приготувати смачне пряжене молоко?

    Налийте молоко в ємність і залиште закипати. Після цього зробіть маленький вогонь і тушкуйте кілька годин під кришкою, не забуваючи періодично знімати утворилася пінку.
    Це займе близько 4 годин. Якщо після закінчення часу побачите, що колір став кремовим, отже, продукт готовий до вживання.

    В мультиварці


    Це диво техніки також здатне допомогти господині спростити процес приготування домашнього напою з молока, який буде однаково гарний як для дітей, так і для дорослих.
    Влийте в чашу мультиварки молоко і виберіть режим «Гасіння», встановіть таймер на 15 хвилин. По закінченні часу практично всі моделі мультиварок переходять в режим підігріву. Саме він вам знадобиться. Нічого не перемикайте, і залиште в цьому стані продукт на 10 годин.
    Щоб рідина не википала, не наливайте повну чашу. Краще, якщо вона буде наповнена наполовину.

    Для тих, хто переживає, що перестарався з кількістю, необхідно взяти шматочок вершкового масла і провести їм по колу чаші, якраз над поверхнею молока. Так воно точно не втече.

    В скороварці


    Власницям цій прекрасній каструлі вдасться зробити все без проблем і максимально швидко. Вам потрібно вилити молоко в скороварку і поставити на плиту, почекати поки закипить, і зробити максимально маленький вогонь. Дати покипіти в такому стані 20 хвилин.
    Після цього вимкнути вогонь і залишити остигати, не відкриваючи кришку.
    Тепер ви знаєте, як зробити топлене молоко в домашніх умовах, і можете порадувати своїх рідних цим смачним напоєм. А ще цей продукт є прекрасною основою для ряжанки, кефіру і різних кондитерських виробів. Пам'ятайте, що натуральні продукти – основа здорового харчування і гарного самопочуття.