Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як приготувати ідеальний стейк рибай?

Як приготувати ідеальний стейк рибай?

Додано: 22.01.17
Рубрика: Спорт і їжа
Для любителів м'яса стейк – невід'ємне блюдо буденної трапези і урочистого застілля. Батьківщиною цього соковитого шматка смаженого м'яса є Америка. Але якщо вам здається, що нічого складного в приготуванні стейків немає, то ви сильно помиляєтеся. Тільки правильно вибравши м'ясо, дотримуючись правил смаження і використання спецій, звичайна яловичина перетвориться в справжній кулінарний шедевр.

Вибір м'яса
Як приготувати ідеальний стейк рибай?


Якщо розібрати назву страви на частини, то отримаємо «rib» - ребро, і «eye» - око. Саме це і пояснює правило вибору м'яса. Воно має бути вирізано саме з-під лопатки, якраз в тому місці, де тканина прилягає до ребра. Подивившись на зріз, ви помітите прошарок з жиру, що ніби ділить шматок на невеликі частини. Такий малюнок якраз і нагадує око.
Традиційний рецепт стейка рибай не передбачає використання замороженого м'яса. Але якщо можливості придбати свіжий продукт немає, тоді пошукайте його в м'ясних відділах. Зручність в цьому випадку полягає в тому, що м'ясо вже буде нарізано на шматочки потрібної товщини (3-5 см). Але і заплатити за нього доведеться також не дешево.

Як смажити?


Як приготувати ідеальний стейк рибай?

Тепер давайте дізнаємося, як же приготувати стейки так, щоб вони були красивими, смачними і соковитими?

  • Не поспішайте відразу кидати м'ясо на сковороду. Перше правило, якого радять дотримуватися досвідчені шеф-кухарі – нагрівання. Стейк потрібно дістати з холодильника і дати нагрітися до кімнатної температури. Таким чином, з нього вийде і зайва волога.


  • Якщо час обмежений, тоді найшвидший спосіб нагріти м'ясо – загорнути його в харчову плівку і потримати трохи під струменем теплої води. Але після цього обов'язково промокнути паперовим рушником.
    Запам'ятайте, мити стейки не можна!


  • Друге правило – використовуйте мінімум спецій. Якщо хочете відчути справжній смак м'яса, тоді вам знадобитися тільки сіль і перець. Багато кулінарні видання і шефи сперечаються про те, коли потрібно додавати сіль. Одні стверджують, що потрібно дати полежати в шматочках спеції кілька хвилин перед приготуванням. Інші впевнені, що можна сміливо солити, не боячись втрати соковитості.


  • У цьому випадку все залежить виключно від ваших уподобань.

  • Третя «заповідь» - визначтеся зі ступенем готовності. Якщо ви віддаєте перевагу м'ясо з кров'ю або середньої прожарки, тоді достатньо буде сковороди-гриль. Якщо ви прихильник добре просмажених стейків, тоді відразу і розігрівайте духовку.


  • М'ясо трохи змастіть рослинною або оливковою олією і викладіть на напружену сковороду. Обсмажуйте по 15-2 хвилини з кожного боку, регулярно перевертаючи. Зверніть увагу, робити це треба виключно щипцями. Вилка буде сприяти втрати соку, і м'ясо стане сухим.
    Як приготувати ідеальний стейк рибай?

    Для середньої прожарки вистачить 6-7 хвилин. Для більш глибокої вийміть шматочки зі сковороди і покладіть на решітку розігрітій духовки на кілька хвилин.

  • І останнє правило – не поспішайте подавати страву до столу з пилу-жару. Покладіть стейки рибай на теплу тарілку або дощечку, щоб вони «відпочили».


  • Американці також люблять Ковбойський рибай, який представляє собою вирізку на кісточці, приготовану за традиційним рецептом.

    Чим доповнити?


    Традиційний рецепт можна трохи урізноманітнити, додавши, наприклад, до спецій трохи чебрецю і часнику.
    Відмінним доповненням до м'яса також стане соус. Один з найбільш простих і смачних – з томатами і грибами. Для нього вам потрібно запекти на грилі кілька зубчиків часнику і томатів черрі, трохи посипати їх сіллю і цукром. А гриби обсмажити з цибулею, додавши трохи червоного вина й оцту, почекати поки загусне.
    Як приготувати ідеальний стейк рибай?

    На стейки викласти печериці в соусі, прикрасити цибулею і томатами.
    Ще один варіант соусу - з зеленню і гострим перцем. Петрушку, орегано, зелений лук і стручок гіркого перцю подрібнити в блендері. Заправити оливковою олією з сіллю, додати трохи винного оцту і дати настоятися.
    Якщо хочете подати вирізку з яловичини ефектно, надавши їй трохи пікантності, налийте в тарілку трохи віскі і підпаліть. Спирт випарується, а аромат і смак стануть більш насиченим.
    Насолоджуйтеся неповторним смаком смаженого м'яса, приготованого за всіма канонами американських шеф-кухарів. Приємного апетиту!