Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як приготувати смачний і справжній марципан?

Як приготувати смачний і справжній марципан?

Додано: 25.01.17
Рубрика: Спорт і їжа
Якщо ви хоча б раз пробували марципан, то напевно знаєте, наскільки смачно таке ласощі. Якщо ж воно невідомо вам, то познайомтеся з ним ближче і спробуйте приготувати його в домашніх умовах.

Що таке марципан?


Як приготувати смачний і справжній марципан?

Марципан – це приголомшливий десерт, який являє собою суміш подрібненого практично в борошно або порошок мигдалю, а також цукру чи цукрового сиропу. У підсумку виходить досить щільна, пластична маса, якість якої визначається змістом мигдалю. Зазвичай воно складає половину, третину або чверть, в залежності від призначення: наприклад, марципан для виготовлення фігурок повинен містити більше цукру, щоб вироби зберігали форму і довше зберігалися.

Як з'явився?


Достовірної інформації про походження марципана немає, зате є безліч різних версій. Деякі батьківщиною ласощі вважають Персію, інші стверджують, що його винайшли романтичні французи, а треті вважають, що десерт був народжений в сонячній Сицилії.
Як приготувати смачний і справжній марципан?

Існує думка, що марципан перший раз зробили італійці, які у неврожайний рік використовували мигдаль для приготування самих різних блюд. Є і ціла легенда про те, що марципан винайшли в Таллінській аптеці, і спочатку він вважався ліками, але пізніше сподобався багатьом і став популярним ласощами.
Цікаво: сама назва вважається німецьким, але відбулося воно від італійського слова marzzapane, яке перекладається як «весняний великодній хлібець».

Як готувати такий десерт?


Як приготувати смачний і справжній марципан?

Як приготувати справжній смачний марципан? Існує два основних способи, і кожен буде розглянуто детально.

Спосіб перший


Цей спосіб називають холодним, так як десерт не нагрівається в процесі приготування. Список інгредієнтів входять:

  • стакан мигдалю;

  • склянка цукрової пудри.


  • Приготування гранично просте:

  • Спочатку в каструлі закип'ятіть воду, покладіть в неї неочищений мигдаль і приберіть ємність з вогню.

  • Через хвилину відкиньте горіхи на друшляк і обдайте холодною водою. Далі зніміть шкірку.

  • Тепер деко застелити пекарської папером, на неї викладіть мигдаль і в розігрітій до 120 градусів духовці сушіть його близько десяти або п'ятнадцяти хвилин.

  • Коли горішки повністю охолонуть, будь-яким способом їх подрібніть, щоб вийшов практично порошок.

  • Горіховий складу змішайте з цукровою пудрою, щоб вийшла пружна паста.


  • Порада: якщо горіхи сухі, і пластичний склад не виходить, то можна при вимішування додати ціле яйце або білок. А для аромату введіть в суміш чайну ложку лимонного соку.

    Спосіб другий


    А цей рецепт передбачає гарячий спосіб приготування, і скоро ви зрозумієте чому. Підготуйте наступні продукти:

  • стакан мигдалю;

  • три-чотири столові ложки цукру;

  • третину склянки води.


  • Опис процесу:

  • Спочатку потрібно очистити мигдаль, опустивши його в холодну воду на годину або ж на гарячу буквально на пару хвилин. Після такої підготовки шкурка буде швидко зніматися.

  • Тепер слід мигдаль або обсмажити на сухій сковороді протягом пари хвилин, або при 170 градусах підсушити в духовці протягом 5 хвилин. Але вкрай важливо, щоб він не почав підсмажуватися і не потемнів, це вплине на колір і смак готового продукту.

  • Далі треба горіхи або подрібнити у блендері, або в кавомолці, щоб вийшла порошкоподібна маса.

  • Займіться приготуванням сиропу. Для цього цукор розчиніть у воді, поставте суміш на вогонь і варіть, постійно помішуючи, щоб утворився густий сироп.

  • Додайте в сироп мигдалеву масу, все добре перемішайте і зніміть ємність з вогню.

  • Дайте пасті охолонути і домішайте її руками, щоб вона набула пластичність.


  • Як використовувати марципан?


    Як приготувати смачний і справжній марципан?

    Існує кілька варіантів застосування готового марципана:

  • Можна приготувати вишукані цукерки: марципан стане чудовою начинкою (до речі, саме він є основою відомих в Австрії і у всьому світі цукерок «Моцарт»).

  • З такого ласощі можна приготувати оригінальний лікер.

  • З цієї солодкої пластичної маси можна зробити фігурки і піднести їх рідним і близьким в якості сувенірів.

  • Деякі люблять їсти десерт в чистому вигляді.

  • Якщо ви вирішите приготувати торт, то марципан може грати роль прекрасною начинки. Крім того, можна використовувати його замість глазурі або мастики для покриття поверхні або декору.


  • Рекомендації


    Як приготувати смачний і справжній марципан?

    Наостанок кілька корисних порад:

  • Використовуйте тільки якісний і свіжий мигдаль, так як ядра несвіжого або залежаного не виділять потрібну кількість масла, і маса не вийде еластичною і пружною.

  • Якщо рецепт припускає додавання яйця, то пам'ятайте про те, що воно повинно бути дуже свіжим і якісним, так як в цьому продукті, що не пройшов термічну обробку, можуть міститися патогенні мікроорганізми, наприклад, сальмонели.

  • Для додання десерту приємного аромату можна використовувати різні добавки, наприклад, ваніль, ром або лікер в невеликих кількостях, мигдалеву есенцію, рожеву воду і так далі. Але без таких інгредієнтів марципан буде не менш смачним.

  • Кількість цукру може змінюватись, в залежності від подальшого застосування марципана. Наприклад, якщо ви хочете зробити з нього фігурки, то збільшений обсяг дозволить надати масі пластичність, а також продовжити термін зберігання ласощі. А якщо марципан буде використовуватися в якості начинки, то мигдалю можна покласти більше.

  • Марципан може зберігатися кілька місяців, але бажано тримати його в холодильнику або хоча б в прохолодному місці. А якщо до складу входить яйце, термін зберігання скорочується до тижня.


  • Такий десерт як марципан зможе освоїти навіть починаюча господиня, адже він простий в приготуванні, але дуже смачний!