Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як приготувати яскраве блюдо айвар?

Як приготувати яскраве блюдо айвар?

Додано: 31.01.17
Рубрика: Спорт і їжа
Страви з овочів присутні практично у всіх кухнях світу. Наприклад, у Сербії люблять айвар, який можна приготувати вдома.

Що це таке?


Як приготувати яскраве блюдо айвар?

Айвар – це традиційне блюдо сербської та балканської кухонь, готується з попередньо запеченого або обсмаженого болгарського перцю, причому червоного. Це овочева ікра, що представляє собою пастоподібну масу. Яскравий відтінок закуски надає червоний перець, а для пікантного смаку додають паприку. Іноді в склад входять цибуля, баклажани, часник, помідори.

Варіанти приготування


Як приготувати пікантне блюдо айвар? Пропонуємо кілька варіантів.

Варіант перший


Як приготувати яскраве блюдо айвар?

Щоб приготувати класичний айвар по-сербськи, знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 кг болгарського перцю (червоного);

  • пара зубчиків часнику;

  • дві-три ст. л. рослинного масла;

  • 2 ч. л. солі;

  • ст. л. винного оцту;

  • ч. л. цукру.


  • Приготування:

  • Перець розкладіть на застеленому фольгою деко, відправте запікати при 190-200 градусах приблизно півгодини, перевернувши один раз для однакового термічної обробки. Шкірка повинна почати пузиритися і місцями обуглиться.

  • Готові перці перекладіть у пакет і зав'яжіть його, щоб створити парниковий ефект. У такому разі шкірка зніметься швидко і без праці. Видаліть її, а також плодоніжки і насіння, але після того як перець охолоне.

  • Часник подрібніть будь-яким способом, але ретельно.

  • Тепер з'єднайте очищені перці з часником, олією, оцтом, цукровим піском і сіллю. Всі пропустіть через м'ясорубку або пюрируйте з допомогою блендера.

  • Якщо ви заготовлює айвар, то його потрібно прокип'ятити і закатати в банки.

  • Готово!


  • Варіант другий


    Щоб надати айвару пікантний смак, додайте баклажани. Список інгредієнтів буде таким:

  • 900-1000 г болгарського перцю;

  • один невеликий баклажан;

  • дві ст. л. рослинного масла;

  • три зубчики часнику;

  • столова ложка винного оцту (бажано червоного);

  • мелений перець, сіль.


  • Опис процесу:

  • Спочатку підготуйте перець: також запечіть його, як і в першому варіанті, потім очистіть, попередньо потримавши в пакеті.

  • Баклажани теж запікаються в духовці при 200 градусах протягом півгодини. Після цього зніміть з них шкірку.

  • Далі з'єднайте перець з баклажанами, часником, меленим перцем, сіллю, оцтом і олією, пропустіть суміш через м'ясорубку, щоб вона набула однорідну консистенцію.

  • Перелийте масу в каструлю і варіть до загустіння. Ступінь густоти визначайте самостійно.


  • Варіант третій


    Як приготувати яскраве блюдо айвар?

    Цей рецепт припускає додавання томатів і перцю чилі. Потрібні такі інгредієнти:

  • 1000 г болгарського перцю;

  • 500 г помідорів;

  • один гострий перець (паприка);

  • дві головки цибулі;

  • три зубчики часнику;

  • чайна ложка гірчиці (або третина чайної ложки гірчичного порошку);

  • дві столові ложки яблучного або винного оцту;

  • три столові ложки рослинної олії.


  • Інструкція:

  • Перець запечіть в духовці, очистіть від шкірки і насіння.

  • Цибулю почистіть, часник теж. Помідори, занурте їх в окріп, дістаньте і зніміть з них шкірку.

  • Далі томати з перцем, часником і цибулею подрібніть в м'ясорубці або іншим способом, додайте оцет, гірчицю і масло.

  • Суміш перелийте в каструлю з товстим дном і варіть на повільному вогні, поки не отримаєте бажану густоту.

  • Або закрийте закуску на зиму, або остудіть і подавайте або відправте в холодильник.


  • Айвар обов'язково сподобається вам і займе гідне місце на столі.