Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як приготувати лобстера смачно і швидко?

Як приготувати лобстера смачно і швидко?

Додано: 05.03.17
Рубрика: Спорт і їжа
Лобстер є одним з найдорожчих страв в меню ресторанів. Його часто називають омаром, і готують як основне блюдо, а також використовують для приготування супів, салатів та інших страв. Кращими в світі вважаються норвезькі лобстери. Незважаючи на невеликі розміри, вони володіють відмінними смаковими якостями.
Як приготувати лобстера смачно і швидко?

Дізнатися цього ракообразного дуже легко. В першу чергу це значні розміри, великі клешні і віялоподібний хвіст. Під надійним панцирем ховається ніжне м'ясо, яке є справжнім делікатесом. Але щоб відчути справжній смак омара, його необхідно правильно вибрати і приготувати. Ми з радістю поділимося з вами корисними порадами і рецептами.

Основні рекомендації по вибору


Шеф-кухарі ресторанів, які спеціалізуються на морепродуктах, радять звернути увагу на декілька важливих моментів, перед тим як купити омара:

  • Краще всього купувати живого. Вибирайте рухомого, і не забудьте помацати панцир. Якщо лобстер свіжий, панцир буде м'яким.

  • Зверніть увагу на рівномірність кольору і відсутність будь-яких плям і пошкоджень.

  • Бажано готувати омара відразу, але якщо з якихось причин зробити це не виходить, можна відправити його в морозильну камеру або загорнути в пергамент. В останньому випадку термін зберігання становить максимум 1 добу.

  • Якщо живого можливості придбати немає, можна купити замороженого. Але тоді вибирайте той варіант, на якому найменше льодової та снігової кірки.


  • Корисні властивості


    Крім того, що м'ясо лобстера смачне, воно ще й дуже корисне. По-перше, це відмінне джерело протеїну, по-друге, в склад входять важливі для організму людини вітаміни і мінерали (калій, магній).
    А завдяки жирним кислотам, що такий продукт, що чинить благотворний вплив на роботу серцево-судинної системи, будучи профілактикою ряду захворювань. Правда, і тут потрібно бути обережними, адже холестерин, який також входить до складу м'яса, при надмірному вживанні може дати зворотний ефект.
    Лікарі рекомендують вживати делікатес в якості ефективного афродізіака, як чоловікам, так і жінкам. Цинк, що входить до складу м'яса, позитивно позначається на роботі статевої системи.

    Кулінарні шедеври


    Меню багатьох ресторанів рясніє різними стравами з омара. З найбільшої частини м'яса, знаходиться під панциром, готують медальйони, холодець, суфле, клешні використовують для приготування перших страв. Іноді тушку залишають цілою і фарширують. У їжу вживають також ікру і печінку.
    Найпростішим варіантом є варений омар, якого подають з різними соусами.
    Як приготувати лобстера смачно і швидко?

    Але якщо в ресторані за подібні шедеври доведеться віддати чималу суму, то в домашніх умовах, витративши набагато менше грошей, цілком можна приготувати такі страви.
    Але перед тим як почати приготування, варто знати про одному моменті. Як вбивати омара? Часто це робиться, як і у випадку з раками, шляхом опускання в киплячу воду. Але в багатьох країнах такий спосіб вважається негуманним і забороненим.
    Альтернатива є. Для неї потрібно виконати два кроки:

  • Покласти тушку в морозилку на півгодини. Омар впаде в стан анабіозу і перестане рухатися.

  • Озброївшись гострим ножем, натиснути його кінчиком на центр голови, придавивши так, щоб він пройшов наскрізь. Таким чином, настає миттєва смерть.


  • Після цього можна сміливо приступати до розбирання або, залишивши цілим, відправляти варити. Щоб правильно обробити лобстера, його потрібно перевернути на спину, акуратно відокремити клішні і з допомогою ножа або кухонних щипців дістати м'якоть.
    Тепер же давайте дізнаємося, як приготувати цей делікатес.

    Варений омар


    Як приготувати лобстера смачно і швидко?

    В такому, здавалося б, простій справі також є свої нюанси. Тривалість термічної обробки залежить від розміру ракообразного. Скільки ж потрібно його варити? В середньому процес займає 15 хвилин при вазі в 400-900 р. Для більш великих особин на кожен 1 кг ваги необхідно відміряти по 4 хвилини.
    В процесі оброблення і підготовки до приготування варто скористатися рукавичками, щоб омар не поранив вас своїми клешнями. Не зайвим буде зв'язати їх гумкою або будь мотузкою з тією ж метою. Воду для варіння потрібно посолити і опускати в неї лобстера головою вниз.
    У процесі приготування необхідно стежити за зовнішнім виглядом омара. Яскраво-червоний панцир, притиснутий хвіст і білий колір м'яса свідчать про готовність.
    Важливо не переварити тушку, щоб вона не гумова.

    Запечені на грилі


    Крім цілої тушки можна використовувати і окремі частини, наприклад, хвіст. Надзвичайно оригінальний смак вони набудуть, якщо посмажити їх на грилі. Для цього будуть потрібні:

  • хвости лобстерів – 3 шт.;

  • оливкова олія – 4 ст. л.;

  • часник – 2 зуб.;

  • вершкове масло – 100 г;

  • спеції.


  • Спочатку треба відокремити від лобстерів хвости з допомогою кухонних ножиць, розрізавши вздовж по внутрішній стороні. Нанизати на шампур, змастити оливковою олією і поставити на гриль. Час приготування – 5 хвилин. Як і у випадку з варінням, про готовність скаже червоний колір хвоста.
    Часник дрібно порубати і посипати їм внутрішні (розрізані) частини хвостів, приправивши сіллю і перцем. Зверху полити олією і дати запектися ще 5 хвилин.
    Подавати з розтопленим вершковим маслом і часточками лимона.

    Фарширований моцарелою


    Як приготувати лобстера смачно і швидко?

    Ще один варіант приготування морського делікатесу – фарширування. Для цього знадобиться:

  • омар (1-15 кг) – 1 шт.;

  • лимон – 1 шт.;

  • вершкове масло – 50 г;

  • моцарелла – 150 г;

  • соєвий соус – 20 мл;

  • вершки – 50 мл;


  • Для соусу:

  • бальзамічний оцет – 30 мл;

  • соєвий соус – 30 мл;

  • кріп.


  • Для початку потрібно обробити лобстера, обрізавши ніжки і клішні, і діставши м'ясо з черева. Верхню частину панцира також потрібно акуратно обрізати. М'ясо з черевця і клішень нарізати на невеликі шматочки, додати вершки, соєвий соус, спеції, сир і викласти в панцир. Масло нарізати на тонкі шматочки і викласти по всій начинці.
    Запікати в духовці протягом 20 хвилин або протягом 10 хвилин на грилі.
    Для соусу змішати оцет, соєвий соус і дрібно порубаний кріп. Подавати до столу гарячим.
    Лобстер – смачний делікатес, яким можна порадувати свою другу половинку, влаштувавши романтичну вечерю, або подати страву до урочистого столу для рідних і гостей. Захоплені відгуки гарантовані.