Корисні поради
на всі випадки життя
» » Рецепт алкогольного та безалкогольного егг-нога

Рецепт алкогольного та безалкогольного егг-нога

Додано: 12.03.17
Рубрика: Спорт і їжа
Егг-ніг, широко відомий любителям яєчно-молочних коктейлів, вперше побачив життя в XIV столітті. Правда, тоді він мало скидався на свою сучасну версію. Шотландці, які його винайшли, застосовували в якості основних інгредієнтів сирі яйця, мед, прянощі і темний ель, надавав коктейлю досить специфічний смак.
Можливо, егг-ніг так би й залишився в історичних анналах, якби хтось не додумався поміняти ель на молоко і міцний алкоголь. У такому варіанті напій швидко прижився на батьківщині і почав свій тріумфальний хід далеко за її межі.
Рецепт алкогольного та безалкогольного егг-нога

У чому популярність коктейлю?


Це один з нечисленних напоїв, що мають величезне число варіацій приготування, причому кожна претендує на оригінальність. Тут американський і європейський варіанти, гаряча і холодна версії, алкогольний і безалкогольний рецепт і навіть вегетаріанська суміш для тих, хто не їсть яйця. Не дивно, що армія любителів егг-нога множиться з кожним днем, адже він став базою для безлічі коктейльних міксів, здатних здивувати навіть найдосвідченішого шанувальника.
Рецепт алкогольного та безалкогольного егг-нога

Крім того, враховуючи, основні інгредієнти напою – молоко і яйця, він смачний, так і корисний, особливо, якщо не захоплюватися алкогольної складової. У якості останньої традиційно застосовується ром, коньяк або бренді. Хоча не менш відомі варіанти з віскі, бурбоном і горілкою.
Для приготування безалкогольного коктейлю потрібно просто виключити спиртні напої з рецепту, замінивши їх содової або фруктовим і горіховим сиропом.

Європейська версія


Це більш трудомістка варіація приготування егг-нога, вимагає теплової обробки. Тому зазвичай гарячий коктейль робиться в домашніх умовах. Хоча напередодні Різдва придбати його можна в барах Великобританії.
Для приготування європейської версії знадобиться:

  • два жовтки курячих яєць або десять перепелиних;

  • триста мілілітрів молока або вершків жирністю до 20%;

  • столова ложка цукрової пудри, яку можна замінити п'ятнадцятьма мл цукрового сиропу;

  • сто мілілітрів міцного спиртного за смаком (ром, бренді, бурбон, коньяк);

  • по дрібці ваніліну і перемеленого мускатного горіха;

  • паличка кориці.


  • Перелити в каструльку молоко або вершки, додавши корицю і помістити на максимально слабкий вогонь. Періодично помішуючи нагрівати, слідкуючи, щоб суміш не почала кипіти.
    Паралельно збити жовтки з ваніліном і цукровою пудрою. Тонким струменем влити нагріте молоко, інтенсивно розмішуючи, щоб яєчна суміш не згорнулася. Отриману масу повернути в каструлю і знову поставити на повільний вогонь. Безперервно заважаючи, варити до загустіння. Зазвичай для цього потрібно близько десяти хвилин.
    Зняти посуд з вогню. При цьому важливо не припиняти помішувати суміш ще протягом трьох-п'яти хвилин.
    Рецепт алкогольного та безалкогольного егг-нога

    Для отримання алкогольного варіанти акуратно влити спиртне тонкою цівкою, знову ретельно перемішуючи. Готовий коктейль розлити в склянки і посипати мускатним горіхом.
    Цей напій дуже смачний і в охолодженому вигляді, особливо якщо перед подачею потримати його не менше доби в холодильнику.
    Варто підкреслити, що саме європейська версія безалкогольного егг-нога краща для пиття дітьми і вагітними жінками. Причина в тому, що сирі яйця, використовувані в американському варіанті, можуть стати джерелом зараження сальмонелою. Тому, готуючи такий коктейль, слід дуже ретельно вибирати продукти тільки самого свіжого якості.

    Американська швидка версія


    Рецепт алкогольного та безалкогольного егг-нога

    Для даної полегшеної «барменської» версії слід помістити в шейкер лід, п'ятнадцять мілілітрів цукрового сиропу, вісімдесят мілілітрів молока, тридцять мілілітрів темного рому, шістдесят мл бренді і одне яйце.
    Збивати масу дві хвилини і через сито розлити по хайболам. Для прикраси використовувати паличку кориці і мускатний горіх.

    З тофу для вегетаріанців


    В даному варіанті продукти тваринного походження замінюються сиром тофу і соєвим молоком.
    Для приготування потрібно змішати в блендері чотириста мілілітрів соєвого молока, півкіло тофу, щіпку морської солі і п'ять столових ложок цукру. Готову масу процідити, всипати ванілін і влити по двісті мілілітрів води і рома.
    Охолоджену суміш в холодильнику розділити порівну. Одну половину збити в шейкері з десятьма кубиками льоду до утворення молочної крихти. Всипати її в другу частину напою і подати на стіл.
    На основі цих «базових» рецептів не складе праці придумати свою варіацію знаменитого егг-нога, експериментуючи з додаванням і кількістю другорядних компонентів.