Корисні поради
на всі випадки життя
» » Рецепти приготування і корисні властивості капусти кольрабі

Рецепти приготування і корисні властивості капусти кольрабі

Додано: 23.03.17
Рубрика: Спорт і їжа
Якщо білокачанна капуста є одним з найпопулярніших продуктів, то її родичка кольрабі використовується набагато рідше. Але з неї можна також приготувати безліч цікавих страв. А ще вона дуже корисна.
Рецепти приготування і корисні властивості капусти кольрабі

Користь кольрабі


Кольрабі хоча і є не найпопулярнішим продуктом, але вона дуже і дуже корисна, і багато її недооцінюють. До складу входить безліч корисних речовин, наприклад, грубі харчові волокна, рослинний білок, тіамін, фосфор, залізо, калій, магній, натрій, мінеральні солі, а також вітаміни С, РР і групи В
Корисні властивості, якими володіє капуста кольрабі:

  • Продукт корисний для травлення, так як, по-перше, стимулює вироблення шлункового соку, по-друге, містить клітковину і з її допомогою стимулює перистальтику кишечника і ефективно очищає його.

  • Кольрабі варто вживати для нормалізації протікають в організмі обмінних процесів.

  • Така капуста корисна для нервової системи, так як нормалізує її функціонування і допомагає уникнути негативних наслідків стресів.

  • Регулярне вживання даного продукту дозволяє знижувати рівень так званого «поганого» холестерину.

  • Кольрабі володіє м'яким сечогінним ефектом, завдяки якому виводить надлишок рідини з організму і знижує лягає навантаження на нирки.

  • Капуста сприяє оздоровленню серцево-судинної системи: вона зміцнює серцевий м'яз і знижує ризики інфарктів, а також стабілізує рівень артеріального тиску.

  • Продукт сприяє очищенню жовчного міхура та жовчовивідних протоків.

  • Кольрабі здатна поліпшити роботу печінки і очистити цей орган.

  • При регулярному вживанні даного сорту капусти можна вивести з організму солі важких металів, шлаки, продукти метаболізму, токсини та інші шкідливі речовини.

  • Входять до складу речовини, здатні знищувати певних патогенних мікроорганізмів, а вітамін С зміцнює імунітет, так що кольрабі корисно їсти в сезон застуд.

  • Такий продукт можна сміливо назвати корисним для схуднення, адже, по-перше, він містить лише 27-28 калорій, по-друге, завдяки харчовим волокнам дарує відчуття ситості.


  • Важливо: не рекомендується вживати кольрабі в період загострення виразок і гастритів, а також при підвищенні кислотності шлункового соку.

    Що приготувати?


    Як приготувати таку незвичайну і корисну капусту кольрабі? Нижче розглянуті цікаві рецепти.

    Рецепт №1


    Рецепти приготування і корисні властивості капусти кольрабі

    Незвичайну і смачну вийде фарширована капуста кольрабі. Для створення такого кулінарного шедевра вам знадобиться:

  • три або чотири кольрабі:

  • 150 г курячого філе (підійде і грудка);

  • цибулина;

  • 150 печериць або інших грибів;

  • великий томат;

  • трохи масла;

  • 70-80 г твердого сиру;

  • зелень і сіль.


  • Приготування:

  • Спочатку підготуйте капусту: очистіть, вимийте її, після чого зріжте верхівки: надалі їх можна використовувати для прикраси, але це необов'язково.

  • Загорніть кожну кольрабі у фольгу і відправте випікатися при 190 градусах в духовці приблизно протягом п'ятнадцяти хвилин. З готової капусти ложкою вийміть м'якоть (після термічної обробки вона повинна придбати більш ніжну консистенцію).

  • Займіться іншими компонентами. Цибулю почистіть і пошинкуйте, печериці після ретельного миття теж поріжте, наприклад, пластинками або кубиками. Філе вимийте, подрібніть будь-яким способом. Томат можна або прокрутити на м'ясорубці, або порізати.

  • У добре прогрітому маслі обсмажте цибулю, куряче філе і печериці. Змішайте їх з витягнутої з капусти м'якоттю, наповніть кольрабі, зверху на начинку посипте тертий сир.

  • Знову відправте капусту в духовку на 15 або двадцять хвилин. Внутрішня частина повинна бути повністю готовою і покритою апетитною сирною скоринкою.


  • Рецепт №2


    Можна спробувати загасити кольрабі, і така страва стане прекрасним легким гарніром.
    Ось що вам знадобиться:

  • близько 300-350 г кольрабі;

  • 70-80 мл сметани (жирність може бути практично будь-який);

  • два середніх томата;

  • приблизно 30 г вершкового масла;

  • столова ложка з гіркою борошна;

  • сіль;

  • кріп або інша зелень.


  • Опис процесу:

  • Підготуйте всі компоненти. Капусту після очищення або наріжте тоненькою соломкою, або натріть на крупній тертці. Помідори порізати невеликими кубиками, очищати їх необов'язково. Зелень вимити, порубаєте ножем або нарвете.

  • У сковорідці або сотейнику розтопіть або прогрійте масло. Протягом пари хвилин смажте на ньому капусту, потім додайте томат і смажте всі ще буквально хвилину.

  • Змішайте сметану з борошном, цю суміш введіть в блюдо.

  • Під кришкою тушкуйте овочі протягом десяти хвилин, щоб вони стали м'якими.

  • Покладіть в сотейник рубану зелень і сіль, а через дві чи три хвилини вимикайте вогонь.


  • Рецепт №3


    Рецепти приготування і корисні властивості капусти кольрабі

    Корисну кольрабі можна посмажити у фритюрі. Підготуйте наступні інгредієнти:

  • дві або три кольрабі;

  • 2 ст. л. панірувальних сухарів;

  • яйце;

  • ст. л. майонезу;

  • олія для смаження;

  • сіль.


  • Приготування:

  • Капусту потрібно очистити і порізати на невеликі порційні шматочки.

  • У каструлі закип'ятіть воду, трохи посоліть її і відварюйте кольрабі протягом трьох хвилин. Капуста стане м'якою, але вона не повинна розваритися.

  • Підготуйте кляр: в одній мисці збийте яйце з майонезом, в іншу насипте панірувальні сухарі.

  • У сковорідці прогрійте масло. Кожен шматочок капусти вмочайте в майонезно-яєчну суміш, потім в сухарі, а потім покладіть в киплячу олію. Таким способом посмажте всю кольрабі.

  • Готове. Подавати таке просте блюдо можна з соусом, наприклад, часниковим.


  • Рецепт №4


    Рецепти приготування і корисні властивості капусти кольрабі

    З кольрабі можна приготувати свіжий і легкий дієтичний салат.
    Інгредієнти:

  • 150 г кольрабі;

  • 150 г моркви;

  • 150 г стеблового селери;

  • пучок зелені селери;

  • ст. л. рослинного масла;

  • ч. л. лаймового або лимонного соку;

  • сіль.


  • Інструкція:

  • Кольрабі вимийте і очистіть, після чого потріть на крупній тертці.

  • Морквину вимийте і також потріть.

  • Стебловий селера теж потрібно натерти, а зелень порубати.

  • Зробіть заправку для салату, змішавши масло з лаймовим або лимонним соком.

  • Змішайте всі інгредієнти, посоліть і додайте заправку.


  • Рекомендації


    Рецепти приготування і корисні властивості капусти кольрабі

    Кілька порад господиням:

  • Намагайтеся вибирати невеликі стеблеплоди, так як вони мають більш приємний легкий смак і нещільну структуру. Оптимальний діаметр однієї капусти – не більше семи-дев'яти сантиметрів.

  • Перед приготуванням з капусти бажано зняти шкірку, тоді в готовому блюді кольрабі вийде більш ніжною.

  • Підкреслити специфічний смак капусти можна за допомогою лимонного або лаймового соку, а також соєвого соусу.

  • Якщо ви придбали велику і немолоду кольрабі, то будьте готові до того, що її грубі волокна вплинуть на кінцевий смак страви. Але їх можна видалити, наприклад, вирізавши ножем.


  • Кольрабі – не тільки корисний, але і практично універсальний продукт, який можна приготувати просто, швидко і смачно.