Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як приготувати смачну страву вертута?

Як приготувати смачну страву вертута?

Додано: 30.03.17
Рубрика: Спорт і їжа
Мало хто залишається байдужим, коли на столі з'являється смачний чай і ароматна, домашня випічка. Зроблена своїми руками, з любов'ю і з натуральних продуктів, вона моментально «розлітається». Сьогодні ми пропонуємо вам приготувати страву молдавської кухні – вертута. Це чудова альтернатива звичним пиріжкам.

За молдавським традицій


Вертута – це рулети невеликого розміру, які готують з листкового витяжного тіста. Саме воно є головною умовою цієї смачної випічки.
Як приготувати смачну страву вертута?

Свою назву основа отримала саме тому, що на фінальному етапі приготування її максимально тонко витягають (до 1 мм). Так створюється оригінальна, повітряна, листкова структура.
Тепер настав час дізнатися, як же приготувати таку випічку?

З овочами


Розмаїття начинок і ваша фантазія дозволяє приготувати страву на будь-який смак:

  • Традиційний варіант начинки для молдавської вертути складається з картоплі і зелені. Але починати готувати потрібно з самого головного – тесту. Для нього будуть потрібні:



  • борошно – 400 г;

  • вода – 100 мл;

  • соняшникова олія – 3-5 ст. л.;

  • яйця – 1 шт.;

  • сіль.


  • У миску насипати борошно, робимо поглиблення посередині і вбиваємо туди яйце. Поступово наливаємо воду і масло, і замішуємо тісто. Воно повинно мати пластичну консистенцію і не прилипати до рук.
    Ділимо загальну масу на кілька невеликих кульок, загорнути в харчову плівку і ставимо в холодильник на 20 хвилин.
    Приступаємо до приготування начинки. Для неї будуть потрібні:

  • картопля – 2-3 шт.;

  • зелень (кріп, петрушка, кінза);

  • сіль.


  • Сиру картоплю натерти на тертці, змішати з дрібно нарубаної зеленню і посолити.
    Далі потрібно підготувати простору робочу поверхню, так як тісто буде витягуватися і значно збільшиться в розмірі. Дістаємо тісто з холоду, кожен кульку змащуємо рослинним маслом, тонко розкачуємо, і починаємо розтягувати на кулаках. В результаті у вас повинні вийти тонкі, просвещающиеся листи.
    Як приготувати смачну страву вертута?

    На кожен з них рівномірно викладаємо картоплю з зеленню. Загортаємо по черзі чотири краї, після чого згортаємо рулет повністю. Викладаємо на деко, щоб шов був внизу, змащуємо жовтком, і ставимо в духовку на 40 хвилин.
    Восени, в сезон збору врожаю, молдавани часто печуть вертути з гарбузом. Для них готують то ж тіста, що і в попередньому рецепті, а для наповнення використовують:

  • м'якоть гарбуза – 500 г;

  • яблука – 2 шт.;

  • цукор – 3-5 ст. л.


  • Фрукти необхідно очистити від шкірки, натерти на дрібній тертці і дати постояти. Коли виділиться сік, половину його злити. Розподілити гарбуз з яблуками по заготівлі, посипати цукром і скрутити в рулет. Випікати 30-40 хвилин.
    Так само просто готуються і вертути з капустою. Будуть потрібні:

  • свіжа або квашена капуста;

  • ріпчаста цибуля;

  • рослинне масло.


  • Яку капусту використовувати, залежить від ваших кулінарних уподобань. Свіжу необхідно тонко нашаткувати і протушкувати, додавши цибулю, моркву і спеції. Квашену попередньо потрібно добре промити і також згасити з цибулею. Викласти на заготовки, згорнути їх у вигляді равликів і відправити дбати.

    З солодкою начинкою


    Як приготувати смачну страву вертута?

    Це чудовий варіант до чашки чаю або кави, яким можна порадувати не тільки домашніх, а й гостей.
    З яблуками. Для наповнення молдавани зазвичай використовують:

  • яблука – 2-3 шт.;

  • родзинки – 50 г;

  • цукор.


  • Яблука можна натерти або дрібно порізати. Ізюм залити на 20 хвилин гарячою водою. Змішати інгредієнти, додати цукор і викласти на листи. Звернути в рулети і запекти.
    З маком. Можна використовувати вже готову начинку, яку можна придбати в супермаркетах або приготувати самостійно. Для цього візьміть:

  • мак – 300 г;

  • молоко – 100 мл;

  • цукор – 250 г;

  • цедра лимона;

  • родзинки – 50 р.


  • Мак необхідно перемолоти в кавомолці або блендері, додати цукор і влити гаряче молоко. Поставити на маленький вогонь і варити до загустіння. Зняти з вогню, дати трохи охолонути, покласти цедру лимона і запарені родзинки. Перемішати і розподілити по тесту.
    Прості рецепти приготування вертут стануть відмінним доповненням в кулінарній книзі кожної господині. Розмаїття начинок і неймовірно смачне тісто обов'язково порадують любителів смачної випічки.