Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як приготувати яскраве блюдо хоровац?

Як приготувати яскраве блюдо хоровац?

Додано: 02.04.17
Рубрика: Спорт і їжа
Навряд чи на просторах нашої країни знайдеться людина, що не любить ароматний і соковитий шашлик. Це блюдо прийшло до нас з Кавказу, де без нього не обходиться жодне застілля. При цьому існує безліч варіацій приготування смаженого на шампурах м'яса не тільки у різних кавказьких народностей, але і всередині кожної країни.
Відповідно, відрізняється і назва шашлику, який грузини величають «мцваді», азербайджанці – «кебаб», а вірмени – «хоровац». Цікаво, що у Вірменії до м'яса традиційно подається закуска з смажених овочів, яка також стала іменуватися як овочевий хоровац.
Як приготувати яскраве блюдо хоровац?

Секрети приготування вірменського шашлику


Для кавказців шашлик – не просто м'ясне блюдо. Це ціла традиція і філософія, що вимагає дотримання певних ритуалів і передається у спадок від батька до сина.
Головне правило, якого незмінно слідують вірмени – хоровац роблять тільки чоловіки. У кожній родині є майстер – варпет, знає, як приготувати найсмачніший шашлик. Під час процедури смаження вся чоловіча половина збирається біля багаття, де розповідаються різні історії, поки варпет поодинці чаклує над м'ясом.
Залежно від виду м'яса і методу його маринування, у вірмен існує більше двадцяти рецептів хороваца. Найбільш популярні варіанти з молодої свинини і баранини, які практично не вимагають маринаду. Їх смак підкреслюється лише спеціями і ріпчастою цибулею. Примітно, що на відміну від слов'янської версії, кавказці роблять шашлик переважно з м'яса на кістці, що володіє незвичайною соковитістю.
Кожен знає кавказець кілька головних секретів, що дозволяють приготувати надзвичайно смачний шашлик:

  • Вибирати тільки найсвіжіше м'ясо.

  • Нанизувати шматки впритул один до одного, упереміж з кільцями цибулі. При цьому найбільші шматочки необхідно розташовувати ближче до центру, так як тут найбільша ступінь спека від багаття.

  • Смажити хоровац не на розжареному вугіллі, а на «відпочили», вже рясно вкритих сірим попелом. Відстань до них повинно бути не менше дванадцяти сантиметрів.

  • Розташовувати шампури максимально близько один до одного, щоб уникнути втрати тепла. З цією ж метою в процесі смаження м'ясо часто накривається лавашем.

  • Знімати м'ясні шматочки не рукою або виделкою, а тільки за допомогою лавашу, щоб не зіпсувати смак шашлику.

  • Викладати готовий хоровац у вистелену лавашем каструлю, накривши зверху коржем, м'ясо якої знімали з шампурів.

  • Їсти шашлик негайно, поки він обжігающе гарячий.


  • По кавказькій традиції, перший шматочок м'яса належить наймолодшому чоловікові, а ароматний лаваш, що ввібрав м'ясні соки – жінкам і дітям.

    Класичний варіант приготування


    Як приготувати яскраве блюдо хоровац?


    Для цього потрібні баранячі або свинячі ребра в розрахунку не менше півкілограма на кожного гостя. Якщо ви віддаєте перевагу шашлик без зайвого жирку, можна взяти вирізку.
    Далі для кожного кілограма м'яса знадобиться:

  • одна велика цибулина;

  • столова ложка солі без гірки;

  • чайна ложка свіжомеленого чорного перцю;

  • лист лаваша.


  • М'ясо нарізати великими шматками для збереження соковитості і скласти в глиняний посуд. Посипати сіллю з перцем і викласти зверху великі кільця цибулі. Перемішати масу, трохи притискаючи цибулю, щоб він пустив сік. Поставити посуд в холодне місце на ніч, а краще – на добу.
    Так як глиняний посуд є далеко не в кожному сучасному будинку, наші співвітчизники пристосувалися маринувати хоровац в рукаві для випікання. В ньому зручно витягувати цибулю і відсутня небезпека небажаних хімічних реакцій. Через добу ароматний шашлик готовий до смаження.
    Для любителів більш пікантного смаку можна додати до маринаду гвоздику і базилік. Якщо м'ясо не молоде, його потрібно маринувати з застосуванням більш сильних засобів: оцту, сухого вина або кефіру. Вірмени в такому випадку краще використовувати суміш коньяку і оцту.

    Овочева закуска


    Це дуже смачне блюдо - «овочевий хоровац» – традиційний супутник вірменського шашлику. Воно готується з запечених овочів, розкладених на металевому аркуші над розжареним вугіллям. Як варіант, овочі можна запікати на грилі, шампурах і навіть в духовці. Хоча без характерного «димного» душка, смак не той.
    Рецепт цієї закуски вишукано простий. Для її приготування потрібні баклажани, соковиті помідори і м'ясистий болгарський перець в рівній кількості. Для великої компанії знадобиться не менше чотирьох-п'яти штук кожного інгредієнта. Деякі додають сюди і пару штук цукіні, хоча в оригінальному рецепті він відсутній.
    Як приготувати яскраве блюдо хоровац?

    Всі овочі запекти одним з вищевказаних способів, виклавши їх на розігріту поверхню. Для прискорення процесу їх можна розрізати на товсті скибочки і четвертинки. Невеликі екземпляри цілком можна запікати цілком, проткнувши шкіру в декількох місцях. Якщо запікання виконується в духовці, краще застелити деко декількома шарами фольги, не забувши підняти її на борти. Інакше вам забезпечено малоприємне відмивання підгорілого соку.
    Запікати овочі до м'якості, іноді притискаючи їх до поверхні і перевертаючи. Зняти з них шкірку і порізати. Враховуючи, що дане блюдо часто готується на природі, вірмени ріжуть інгредієнти досить крупно. Якщо вам до смаку однорідна консистенція, робіть шматочки більш дрібними, на ваш розсуд.
    Як приготувати яскраве блюдо хоровац?

    Додати в закуску зелений гіркий перець за смаком, кілька зубчиків часнику і подрібнену зелень (кінзу і фіолетовий базилік). Посолити, щедро присмачити олією і перемішати. Можна додати кілька крапель оцту для більш пікантного смаку «з кислинкою».
    Цей овочевий хоровац найкращим чином підкреслить смак готового шашлику, забезпечить відсутність важкості в шлунку і стане вашим улюбленим блюдом літньо-осіннього сезону.