Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як зробити ароматизоване масло своїми руками?

Як зробити ароматизоване масло своїми руками?

Додано: 18.06.17
Рубрика: Спорт і їжа
Ароматне масло може стати прекрасним доповненням до будь-якої страви. І його зовсім необов'язково купувати в магазині, адже ви зможете приготувати такий продукт своїми руками.

Які масла можна ароматизувати?


Як зробити ароматизоване масло своїми руками?

Перший крок – це вибір відповідного олії. Можна використовувати оливкову, кунжутна, соняшникову, кукурудзяну, лляну. Бажано вибрати рафінований продукт, так як він більш легкий. Не варто вибирати масла з яскравими і вираженими запахами, такі як гірчичне, тому що вони не зможуть достатньо ароматизироваться і наповнитися ароматами добавок.
Порада: краще всього використовувати олії холодного віджиму, так як у них зберігається набагато більше корисних речовин.

Використовувати для ароматизації?


Ароматизація олій може здійснюватися різними способами:

  • Травами, причому найрізноманітнішими: кропом, розмарином, чебрецем, кінзою, петрушкою, естрагоном, базиліком, м'ятою, фенхелем, орегано, черемшею.

  • Для приготування ароматизованого масла можна використовувати різні спеції, прянощі та приправи, такі як кориця, будь-які види перцю, гвоздика, імбир, кардамон, коріандр, ваніль, гірчиця.

  • Сміливо беріть ароматні овочі, наприклад, часник, духмяний, червоний пекучий перець, хрін, паприку, селера і так далі.

  • Фрукти, особливо цитрусові, такі як апельсини, грейпфрути, мандарини. Для ароматизації краще використовувати не м'якоть, а шкірку або ж цедру, так як ці частини містять ефірні олії володіють більш вираженими запахами.

  • Висушені ягоди, наприклад, годжі, вишня, смородина, малина, барбарис, ожина.

  • Сушені гриби: білі, печериці, лисички, опеньки і багато інших.


  • Порада: спробуйте змішувати різні добавки, але робіть це обдумано.

    Продукти повинні поєднуватися між собою, інакше їх тандем придбає незрозумілий і, ймовірно, не самий приємний аромат. Наприклад, цитрусові можна з'єднувати з ягодами і м'ятою. Спеції можна сміливо комбінувати між собою різними способами, як і прянощі. Допускаються і вітаються експерименти: пробуйте складати цікаві мікси і оцінюйте їх запахи, щоб знайти цікавий і незвичайний.

    Як ароматизувати?


    Як зробити ароматизоване масло своїми руками?

    Як зробити корисне ароматизоване масло своїми руками? Для цього дотримуйтесь кількох простих правил:

  • Підберіть відповідну тару. Краще всього використовувати скляну, причому з темними непрозорими стінками, так як світло може запустити процеси окислення продукту і негативно вплинути на його якість. Можна вибрати банку або пляшку з широким горлом, в яке будуть легко проходити ароматичні добавки. Причому ємність неодмінно потрібно ретельно вимити і бажано простерилізувати, щоб на її внутрішньої поверхні не залишилося забруднень і патогенних мікроорганізмів.

  • Далі помістіть в ємність обрану ароматичну добавку. Її слід попередньо вимити, якщо вона свіжа, і добре просушити. Далі влийте масло.

  • Тепер щільно закрийте ємність, щоб добитися герметичності: контакти з повітрям окислюють масла і змінюють їх властивості. Пробка повинна бути ідеально чистою, як і тара. Крім того, слід вибрати не пористу, а що має щільну структуру.

  • Надішліть банку або пляшку в прохолодне і темне місце. Настоюватися і ароматизироваться масло може від п'яти-семи днів до місяця, залежно від того, які добавки використовуються. Якщо ви вибрали свіжий продукт, то буде досить тижня. А ось висушені трави розкриваються і віддають аромати набагато повільніше, так що варто запастися терпінням і почекати три-чотири тижні.


  • Порада: ароматичні добавки можна використовувати як цілими, так і подрібненими. В останньому випадку масло придбає запах набагато швидше, але після настоювання його потрібно процідити, щоб звільнити від залишків продукту.

    Як використовувати?


    Ароматизоване масло – це прекрасна незвичайна заправка для салатів: овочевих, рибних, м'ясних. Також його можна додавати в різні гарніри і гарячі страви, але краще всього готові. Масло може стати прекрасним пікантним маринадом для риби або м'яса, його застосовують для приготування різноманітних соусів. При бажанні на ароматній олії можна смажити, але у такому разі термічна обробка може просто «вбити» яскравий аромат. Смакові якості при нагріванні теж погіршаться.
    Як зробити ароматизоване масло своїми руками?

    Ароматизоване масло може стати прекрасним подарунком: перелийте його в красиву пляшку разом з цілою добавкою, закрийте пробкою, перев'яжіть горлечко стрічкою і до неї прикріпіть невелику листівку або листок паперу з побажанням або посланням. Домогосподарки і просто любителі готувати напевно оцінять по достоїнству такий сюрприз.
    Як і скільки зберігати ароматне масло? По-перше, тара повинна бути добре закритою. По-друге, краще прибрати її в холодильник або хоча б у прохолодне і затемнене місце. По-третє, продукт зберігається недовго, так як поступово запахи вивітрюються, а добавки можуть псуватися. Тому краще використовувати його протягом трьох-чотирьох тижнів.
    Якщо ви хочете поліпшити і перетворити звичайне масло, спробуйте його ароматизувати. Порадуйте себе, здивуйте домочадців і гостей!