Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як приготувати в домашніх умовах шоколадний фондан?

Як приготувати в домашніх умовах шоколадний фондан?

Додано: 18.06.17
Рубрика: Спорт і їжа
Якщо ви любите шоколад у всіх його проявах, то вас точно вразить такий незвичайний і вишуканий десерт як шоколадний фондан. І ви зможете приготувати його в домашніх умовах, якщо будете дотримуватися кількох правил.

Що це за десерт?


Фондан – це дивовижний шоколадний десерт, який представляє собою приготований з додаванням шоколаду кекс з хрусткою скоринкою і з рідкою серединою. Назва походить від французького слова «талий» і повною мірою відображає основну особливість страви.
Як приготувати в домашніх умовах шоколадний фондан?

Для приготування використовується бісквітне тісто на основі темного шоколаду з додаванням великої кількості вершкового масла. Воно розподіляється за формами і запікається в духовці до появи хрусткої скоринки. Але важливо витримати точний час приготування, щоб зберегти рідку консистенцію середини десерту, тому він вважається досить складним у приготуванні.
Батьківщиною фондана вважається Франція, а один із французьких кухарів стверджує, що приготував десерт вперше у 1987 році, причому настільки незвичайне рішення є не інноваційної кулінарної розробкою, а простою помилкою, результаті якої кекс недостатньо пропікся. Але інший кондитер заявив, що десерт з'явився набагато раніше.
Як приготувати в домашніх умовах шоколадний фондан?

Цікавий факт: у різних країнах існують й інші назви фондана, такі як «тане шоколадне тістечко», «маленький кекс», «шоколадна лава», «м'який шоколад».

Як готувати?


Як приготувати шоколадний фондан в домашніх умовах? Пропонуємо два простих способи.

Спосіб перший


Як приготувати в домашніх умовах шоколадний фондан?

Щоб зробити смачний фондан, підготуйте такі продукти:

  • 140-150 г темного шоколаду (приблизно півтори плитки);

  • 50-60 г вершкового масла;

  • два яйця

  • п'ять ст. л. цукрового піску;

  • три-чотири ст. л. борошна.


  • Приготування:

  • Спочатку потрібно на водяній бані або в мікрохвильовій печі розтопити шоколад разом з маслом (трохи залиште для змащування форм), щоб отримати рідку тягучу масу.

  • В іншу ємність розбийте яйця, змішайте їх з цукровим піском і збийте. Домагатися повітряної піни необов'язково, але цукор в будь-якому випадку повинен повністю розчинитися.

  • В яєчно-цукрову суміш тонкою цівкою вливайте шоколадно-масляну суміш, одночасно збиваючи все міксером.

  • Потім додайте борошно, все разом перемішайте і збийте. У вас повинно вийти негусте тісто, за консистенцією нагадує сметану.

  • Підготуйте форми, змастіть їх залишеним раніше маслом, розподіліть тісто. Воно буде підніматися незначно, так що можна повністю заповнювати майже весь обсяг ємностей, залишаючи приблизно по сантиметру.

  • Надішліть форми в розігріту до 170-180 градусів духовку і печіть фонданы близько восьми-десяти хвилин, в залежності від особливостей функціонування приладу.


  • Спосіб другий


    Фондан з рідкою начинкою можна приготувати навіть в мікрохвильовій печі. Ось що для цього потрібно:

  • півсклянки цукру;

  • 60-70 г вершкового масла;

  • плитка темного шоколаду;

  • два курячих яйця;

  • три столові ложки борошна з гіркою.


  • Інструкція:

  • Вершкове масло і шоколад покладіть в миску. Мікрохвильову піч увімкніть на середню потужність, відправте в неї ємність з інгредієнтами на пару хвилин, щоб вони обидва растопились, але при цьому не стали надмірно рідкими.

  • Яйця окремо збийте разом з цукровим піском, щоб отримати однорідну пінисту масу. Далі поступово всипте в неї борошно, продовжуючи процес збивання.

  • Тепер введіть до складу шоколадно-масляну суміш, всі компоненти змішайте з допомогою міксера або віночка збийте.

  • Візьміть скляну форму, придатну для використання в мікрохвильовій печі, перелийте в неї тісто. Прилад перемкніть на максимальну потужність, помістіть в нього ємність приблизно на сім-вісім хвилин.


  • Як подати?


    Як приготувати в домашніх умовах шоколадний фондан?

    Після випікання фондан слід обережно вийняти з форми, щоб не пошкодити тонку і досить тендітну хрустку скоринку. Подавати його потрібно гарячим і практично відразу після випікання, так як зовсім скоро серцевина затвердіє, і десерт перетвориться у звичайний кекс.
    Як правило, фондан посипається шоколадною стружкою або цукровою пудрою і подають на тарілці з кулькою ванільного або іншого морозива. Але при бажанні з таким десертом можна запропонувати не менш вишуканий ягідний соус. Також для декору та надання свіжості можна використовувати листочки м'яти.
    Порада: щоб трохи відтінити солодкість, можна використати свіжі ягоди, наприклад, малину, суницю або вишню. Вони володіють приємною кислинкою і просто ідеально поєднуються з темним шоколадом.

    Рекомендації


    Як приготувати в домашніх умовах шоколадний фондан?

    Наостанок кілька порад тим, хто вирішив приготувати ідеальний фондан:

  • Рецепт можна трохи змінити, зменшивши кількість яєць. У такому разі бісквіт вийде більш ніжним і повітряним. Яйця ж роблять тісто щільним.

  • Дно формочок після змазування маслом можна присипати порошком какао. Така хитрість додасть десерту більш виражену хрустку скоринку і запобігає прилипання тесту до стінок.

  • Скільки випікати фондан? Це залежить від вашої конкретної духовки, але краще не дотримати його і допекти, ніж перетримати і перетворити у стандартний кекс. Тому щоб отримати ідеальну консистенцію, ви можете потренуватися, почавши з мінімального часу, рівного шести-семи хвилинах. В результаті має утворитися скоринка, але середина верхівки залишиться м'якою, а під нею залишиться рідкий центр.

  • Бісквіт можна зробити більш ароматним, додавши в тісто пакетик ваніліну або краплю ванільного екстракту. Також неповторність і вишуканість можна надати за допомогою вишневого, вершкового, мигдалевого або шоколадного лікеру. Для цих цілей ви можете використовувати ром або коньяк.

  • Якщо у вас духовка з функцією конвекції, то неодмінно використовуйте її, щоб рівномірно розподілити тепло і отримати ідеальну покриває весь десерт скоринку, уникнувши пригорання дна.

  • Не варто відкривати дверцята духовки в процесі приготування, інакше тісто не підніметься, і бісквіт вийде щільним.

  • Деякі перед подачею відразу розламують фондан, але робити це необов'язково. Збережіть десерт цілим і надайте можливість дістатися до рідкого центру того, хто буде насолоджуватися стравою.

  • Найзручніше для приготування використовувати м'які силіконові форми: з них кекси швидко і просто витягуються, а тісто практично не пригорає.


  • Якщо ви хочете порадувати і здивувати сім'ю або гостей вишуканим десертом, спробуйте приготувати танучий фондан.