Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як приготувати страву німецький штоллен?

Як приготувати страву німецький штоллен?

Додано: 19.07.17
Рубрика: Спорт і їжа
Любителі випічки напевно оцінять традиційний німецький штоллен. І приготувати його цілком можна в домашніх умовах своїми руками.

Що це за страва?


Як приготувати страву німецький штоллен?

Штоллен – це традиційна німецька випічка, яка зазвичай подається на Різдво. Це своєрідний пиріг, за формою нагадує загорнутого в пелюшки Ісуса Христа, така задумка. Основою є щільне дріжджове тісто, а в якості начинки можуть використовуватися цукати, марципан, сухофрукти, мак, горіхи.
Для аромату може додаватися міцний алкоголь, наприклад, ром. Існує кілька різновидів штолленов, таких як дрезденський, маковий, масляний, горіховий, марципановий і навіть шампанський.
Історія появи штоллен йде корінням в середньовіччя, а перші згадки про такий випічці з'явилися в далекому XIV столітті, і вона описувалася як певне підношення єпископу. Але в ті часи пироги вживалися в пост, тому готувалося тісто на воді.
Як приготувати страву німецький штоллен?

Як готувати?


Як приготувати німецький штоллен? Пропонуємо два варіанти.

Варіант перший


Щоб спекти класичний штоллен, треба підготувати такі продукти:

  • 100 г вершкового масла;

  • один лимон;

  • велике куряче яйце;

  • 150-170 г суміші цукатів і родзинок;

  • 300 г борошна;

  • 50 мл рому;

  • 100 мл молока;

  • 100 г цукру;

  • пара столових ложок цукрової пудри для посипання;

  • половина чайної ложки швидких сухих дріжджів;

  • щіпка солі;

  • за бажанням прянощі, наприклад, ваніль, кориця.


  • Приготування:

  • Спочатку потрібно залити цукати і родзинки ромом і залишити настоюватися на всю ніч, щоб аромат всмоктався, і начинка придбала потрібну м'якість.

  • Далі натріть цедру лимона, перемішайте її з цукром (буквально чайну ложку залиште для опари), сіллю і прянощами.

  • Вершкове масло розімніть (приблизно 20 грамів залиште для просочення пирога).

  • Половину обсягу наявного молока ретельно збийте з яйцями. В останньому молоці розчиніть дріжджі і цукор, залишити опару на півгодини в теплому місці.

  • Потім всі підготовлені склади (суху суміш, олія, опару і молочно-яєчну суміш) з'єднайте, перемішайте. У цю масу вводите борошно. У вас повинно вийти досить щільне, але еластичне тісто. Залиште його на два або три години в теплому місці, щоб воно трохи «підійшло» і збільшилася в обсязі.

  • Далі тісто потрібно обім'яти і оббити. Потім вводите в нього настояні на ромі цукати з родзинками.

  • Тісто злегка розімніть, а отриманий досить товстий шар загорніть: спочатку один край, потім поверх нього інший.

  • Викладіть пиріг на застелений пекарської папером деко, відправте випікатися при 170 градусах приблизно годину.

  • Готовий штоллен гарячим просочіть розтопленим маслом і посипте цукровою пудрою.

  • Готово!


  • Варіант другий


    Як приготувати страву німецький штоллен?

    Цей рецепт дозволить вам приготувати апетитний штоллен з марципаном. Ось що потрібно для цього:

  • стакан молока;

  • 500 г борошна;

  • пакетик сухих дріжджів (або 30 г свіжих;

  • 100 г цукру;

  • яйце або окремо жовток;

  • апельсин;

  • 100 г родзинок;

  • 200 г мигдалю;

  • 50-60 мл рому;

  • паличка кориці.


  • Інструкція:

  • Спочатку залийте невеликою кількістю молока дріжджі, додайте трохи цукру і залиште цю суміш приблизно на півгодини, щоб підготувати опару.

  • Натріть цедру апельсина.

  • В ром занурте паличку кориці, залиште його на кілька годин або на всю ніч, щоб він придбав яскравий аромат.

  • Мигдаль очистити і будь-яким способом подрібніть, щоб отримати практично однорідну масу. Вона замінить марципан.

  • Цукор збийте з яйцем і молоком, що залишилося, сюди ж додайте готову опару, а також цедру і наситяться ваніллю ром. Починайте вводити борошно і місити тісто. Коли воно буде готове, накрийте його і відкладіть: воно має збільшитися в об'ємі.

  • Родзинки можна залити окропом ненадовго, якщо він надмірно жорсткий.

  • У тісто додати мигдалеву масу і родзинки, ще раз все ретельно перемішайте.

  • Розкачайте товстий пласт, загорніть його, покладіть на деко, застелене пергаментом (його можна змастити маслом).

  • Випікайте штоллен близько години при 160-170 градусах.


  • Якщо ви хочете порадувати домочадців або гостей незвичайною випічкою, то спробуйте спекти німецький штоллен і краще пізнати традиційну кухню цієї країни.