Корисні поради
на всі випадки життя
» » Як і з чого приготувати пластівці для схуднення?

Як і з чого приготувати пластівці для схуднення?

Додано: 28.09.17
Рубрика: Спорт і їжа
Пластівці багато звикли їсти на сніданок, не замислюючись про їх властивості. Але якщо такий продукт приготувати правильно, то він буде не тільки смачним, але і поживними і корисним.

Які пластівці найкорисніші?


Як і з чого приготувати пластівці для схуднення?

Перш ніж переходити до користі пластівців, слід з'ясувати особливості такого продукту. Що, взагалі, він з себе представляє? За основу беруться зернові злаки, які звільняються від твердих оболонок, потім піддаються тепловій обробці (наприклад, обробляються парою або варяться), а потім пресуються і доводяться до кінцевої плоскої форми. Іноді продукт вводяться добавки, наприклад, цукор, цукати, сухофрукти, кориця і так далі.
Розглянемо найбільш корисні пластівці:

  • Вівсяні найпопулярніші і найбільш корисні, оскільки містять клітковину, магній, вітаміни групи В і масу інших речовин. Вони нормалізують травлення, усувають запори, виводять токсини і шлаки з організму, покращують функціонування нервової системи і прискорюють обмінні процеси. А ще порція вівсяних пластівців подарує ситість і заряд бадьорості на кілька годин. Калорійність – приблизно 360 ккал.

  • Гречані пластівці не менш корисні, і в них містяться грубі харчові волокна, залізо, магній, вітаміни групи В і багато іншого. Вони підвищують рівень гемоглобіну в крові і загальний тонус організму, надають загальнозміцнюючу дію, нормалізують метаболізм і помітно покращують стан нігтів, зубів, волосся і кісток. А ще такий продукт корисний для зниження ваги, оскільки прискорює спалювання жирів і при цьому насичує організм всіма необхідними поживними речовинами. Калорійність ста грамів становить 330 кілокалорій.

  • Пшеничні пластівці містять незамінні амінокислоти, білки, вуглеводи, вітаміни Е і групи В. Вони зміцнюють імунітет, надають омолоджуючу дію, очищають організм від токсинів і шлаків, нормалізують гормональний фон, стимулюють регенерацію та відновлення тканин, дарують енергію і підвищують працездатність. Калорійність 100 грамів продукту складає приблизно 350 кілокалорій.

  • Житні пластівці містять не менше корисних компонентів, ніж всі інші. У них можна виявити кальцій, фосфор, цинк, магній, залізо, нуклеїнові кислоти. Даний продукт покращує роботу мозку, нормалізує функціонування нервової системи, має протизапальну дію, знімає напругу і підвищує стресостійкість, усуває запори. У ста грамах житніх пластівців приблизно 340 кілокалорій.

  • Кукурудзяні пластівці теж заслуговують уваги. Їх корисні властивості пояснюються наявністю в складі клітковини, калію, натрію, заліза, цинку, кальцію, магнію, а також вітамінів РР, групи В, Е і А. Цей продукт забезпечує організм необхідною енергією, що живить серцевий м'яз, чудово втамовує голод, покращує склад крові, має протизапальну дію. Калорійність ста грамів становить близько 360 ккал.


  • Як правильно готувати?


    Як і з чого приготувати пластівці для схуднення?

    Як приготувати пластівці? З чого краще всього робити такий сніданок, ви напевно вже зрозуміли. Залишилося з'ясувати кілька важливих моментів:








  • Чим заливати пластівці? Традиційно для їх приготування використовують молоко, але можна вибрати і воду. А для схуднення корисним буде кефір або натуральний йогурт.

  • Як довго готувати? Це залежить, по-перше, від рідкої складової страви, по-друге, від розмірів пластівців. Чим вони дрібніше, тим швидше готуються. У молоці пластівці розм'якшуються дещо довше, ніж у воді. В середньому процес займає від двох-трьох до двадцяти хвилин. А кефіром їх краще залити на всю ніч, щоб вони достатньо розм'якшилися.

  • Пропорції. Зазвичай вони вказуються на упаковці продукту, але також потрібно враховувати особисті уподобання, адже комусь подобається густа консистенція і насичений смак, а хтось любить рідкі каші.

  • Коли вживати? Пластівці стануть ідеальним сніданком, так як містять велику кількість вуглеводів, а їх організм краще засвоює саме в першій половині дня. Але якщо у вас немає часу готувати повноцінний обід, то продукт прийде на допомогу і подарує заряд бадьорості на другу половину дня. Вечеря – не найкращий час для вживання пластівців.

  • Що можна додати? Щоб поліпшити смак пластівців, в них можна додавати додаткові інгредієнти. Найбільш корисними будуть свіжі ягоди та фрукти, наприклад, вишня, малина, полуниця, абрикоси, груші, брусниця, смородина, яблука, персики, апельсини і так далі. Додавати все це найкраще безпосередньо перед подачею, щоб зберегти максимум корисних властивостей і смакових якостей. Також ви можете використовувати сухофрукти, але вони більш калорійні. Для аромату спробуйте додати корицю або ваніль. Якщо пластівці здаються прісними, використовуйте натуральний мед. А ось від цукру краще відмовитися, він зовсім не корисний.


  • Приготування домашніх пластівців


    Як і з чого приготувати пластівці для схуднення?

    Солодкі пластівці можна спробувати приготувати самостійно. Рецепт припускає використання трьох інгредієнтів: води, борошна (будь-який, наприклад, кукурудзяного, гречаного, вівсяного) і цукру.
    Покрокова інструкція:

  • Спочатку треба зварити цукровий сироп, змішавши рівні кількості цукру і води. Налийте суміш у жароміцну ємність, поставте на вогонь і варіть до загустіння.

  • Тепер в сироп введіть попередньо просіяне борошно, перемішайте і варіть ще приблизно годину або довше, щоб вийшла щільна і густа маса.

  • Суміші треба дати охолонути. Далі вийміть її, розкачайте качалкою в пласт і трохи підсушіть. Тепер можна порізати його ножем або поламати.

  • Заготовки потрібно підсушувати при 280 градусах в духовці до придбання красивого золотистого відтінку.

  • Готово, пластівці можна їсти!


  • Корисні поради


    Як і з чого приготувати пластівці для схуднення?

    Наостанок кілька корисних рекомендацій:

  • Чергуйте різні пластівці, щоб збагатити свій організм всіма корисними речовинами.

  • Можна змішувати пластівці для одержання поживного сніданку, збагаченого мінералами, вітамінами, макро - і мікроелементами.

  • Купуючи пластівці, уважно вивчайте їх складу. В ідеалі в ньому не повинно бути нічого, крім злаків. Також огляньте упаковку, щоб оцінити її цілісність і герметичність. І чим свіже пластівці, тим краще.

  • Зберігайте продукт у закритій тарі, прибравши її в захищене від світла прохолодне місце.

  • Пам'ятайте, що пластівці можуть мати деякі протипоказання, і їх слід заздалегідь з'ясувати. Також можливі алергічні реакції (особливо на глютен) та індивідуальна гіперчутливість.


  • Пластівці – це не тільки простий і ситний сніданок, але і поживний і корисний продукт, якщо його правильно приготувати і вживати.