Корисні поради
на всі випадки життя
» » Корисні властивості пшона для людини

Корисні властивості пшона для людини

Додано: 16.10.17
Рубрика: Спорт і їжа
Крупа золотистого кольору, що отримується з проса – пшоно – культивувалася здавна, проте не користувалася такою популярністю, як інші злакові. Це все ж не завадило їй знайти своїх прихильників і отримати прізвисько «золотий крупи» за цінний зміст у складі мінералів, вітамінів і елементів.
Пшонка використовується у вигляді каші як самостійну страву і як гарнір, а завдяки своїм складом вона рекомендується до вживання всім, хто хоче схуднути або поліпшити стан організму.

Застосування і приготування крупи


Корисні властивості пшона для людини

Пшонку отримують шляхом обдирання колосків проса і застосовують, у першу чергу, як основу для каші. Проте на цьому її застосування не закінчується: вона використовується в якості компонента для супів, з неї готують тісто для оладок, кладуть як начинку в запіканки і пироги — різноманітність у застосуванні пшінки обумовлено її численними корисними властивостями.
Цей продукт багатий жирами, тому довго не зберігається – з часом його смак гіркне, так як швидко окислюється. Щоб уникнути швидкої псування слід уважно вибирати товар в магазині і брати тільки пшоно чистого яскраво-жовтого відтінку. Саме з цієї причини не варто купувати крупу у великих кількостях, так як, найімовірніше, більшу частину згодом доведеться викинути.
Під час приготування пшона для збереження вітамінів і корисних речовин необхідно суворо дотримуватися технологію.

  • Спочатку продукт перебирається і промивається кілька разів в холодній воді.

  • Потім крупа обробляється гарячою водою для видалення утворилася жирової плівки.

  • Щоб позбутися гіркого присмаку кашу готують в мультиварці або на вогні з великою кількістю води, проте не доводять готовність до кінця.

  • Вода зливається і замінюється новою (або молоком), після чого ще близько 20 хвилин доводиться до готовності.


  • Для додання пікантності каша може бути обсмажена на сковорідці з пряними травами і різними спеціями. Крім цього, її готують на молоці, додаючи за смаком масло і цукор, сухофрукти і сир. Приготовлений продукт на воді присмачують овочами, зеленою цибулею і грибами.

    Вплив на організм


    Пшоно дуже корисно для людини, так як має в складі близько 15% цінних білків, деякі з яких є досить рідкісними. Містяться в ньому амінокислоти дозволяють виробляти гормони росту і будувати антитіла проти хвороботворних мікроорганізмів.
    Корисні властивості пшона для людини

    Велику користь крупа приносить для усунення набряків, так як володіє сечогінною дією на організм. Крім цього, вона сприяє усуненню периферичних набряків і часто рекомендується для вживання в їжу вагітним.







    У складі пшона немає великої кількості вуглеводів, тому вона підходить для діабетиків, а її специфічні компоненти сприятливо впливають на підшлункову залозу, надаючи протизапальну дію. Крупа багата такими елементами:

  • вітаміни групи B;

  • калій;

  • магній;

  • фосфор;

  • цинк.


  • Встановлено, що, крім зазначених елементів і вітамінів, до складу продукту входить мідь, що приносить користь для організму: вона уповільнює старіння клітин і має загально тонізуючу дію.
    Речовини, які містить пшоно, зміцнюють імунну систему і виявляються корисні в боротьбі з інфекційними хворобами. Крім того, деякі дієтологи рекомендують його для схуднення, так як наявність клітковини сприяє хорошій роботі ШКТ, позбавляючи від запорів. Вітаміни PP і B9 допомагають поліпшити метаболізм і сприяють зниженню ваги.
    Каша з пшона забезпечує прискорення регенерації шкіри і волосся після оперативного втручання, травм і різних патологій. Помічено, що її вживання знижує рівень холестерину і сприяє хорошій роботі судин і серця.
    Корисні властивості пшона для людини

    Крім цього, в ній міститься магній, який покращує діяльність нервової системи, врівноважує і заспокоює. Крупа здатна в короткі терміни виводити з організму антибіотики і токсини, тому виявляється корисною при отруєннях або під час антибактеріальної терапії.
    Незважаючи на відчутні корисні властивості, у пшона є і протипоказання. Її варто застосовувати з обережністю дітям до 3 років, так як вона містить глютен, який може викликати алергію. Не варто захоплюватися пшоном тим, у кого є хронічний гастрит зі зниженою кислотністю, так як воно сприяє ще більшого зниження pH.
    Можливу шкоду може бути завдано продуктом у зв'язку з тим, що він не дає організму засвоювати йод, а значить, не рекомендується вживати його людям з недоліком даного елемента. Якщо він все ж таки присутній в раціоні, необхідно додати в раціон додаткові йодовмісні препарати.
    Протипоказанням до вживання цієї їжі може послужити недолік гормонів щитовидної залози, а також часто виникають запори – в першому випадку рекомендується зовсім відмовитися від пшоняної каші, а у другому – додавати її в меню не частіше 1 разу в 1-2 тижні. У цьому випадку крупу слід готувати з додаванням молока.
    Незважаючи на очевидну користь для схуднення, в деяких випадках при надмірному вживанні продукт може стати причиною набору ваги. Це обумовлено тим, що він містить жири в досить великій кількості і тому є висококалорійною їжею, а отже, людям з надмірною масою тіла не слід захоплюватися цією їжею.