Корисні поради
на всі випадки життя
» » "Мімоза" з печінкою тріски: рецепт приготування

"Мімоза" з печінкою тріски: рецепт приготування

Салат «Мімоза» давно вже став в Росії таким же неминучим атрибутом свята, як і олів'є. І, ймовірно, класичний рецепт цієї звичною закуски, обріс численними варіаціями. Хтось робить салат з сиром, а хтось- з рисом, десь додають сезонні овочі. Незмінними залишаються тільки два інгредієнта: риба і яйця.
Останній компонент вже ніяк не зміниш. А от щодо риби, то народна кулінарна фантазія не знає меж. І це при тому, що перший рецепт салату «Мімоза» з'явився в СРСР порівняно недавно – наприкінці 70-х років минулого сторіччя. Це був «період напіврозпаду» розвинутого соціалізму. Рибні консерви і курячі яйця з майонезом ще можна було дістати (в 80-е і вони вже були дефіцитом), а різні делікатеси – ні. Ось анонімний автор і вигадав блюдо з весняною назвою «Мімоза». Салат готувався з базових продуктів, а смак у нього був святковий.
У даній статті ми пропонуємо зробити його ще розкішніше. Давайте приготуємо «Мімозу» з печінкою тріски. Рецепти з фото цього салатику ви знайдете нижче.
"Мімоза" з печінкою тріски: рецепт приготування

Майже класика

Отже, які ж базові компоненти використовували радянські господині для цієї закуски:
  • картопля;
  • яйця;
  • морква;
  • цибуля;
  • рибні консерви;
  • майонез.

  • Класична «Мімоза» - це листковий салат. І тут, як і в інших подібних стравах, діє тільки два правила:
  • Всі інгредієнти повинні бути нарізані дуже дрібно. Так шари ляжуть щільно один на одного, і нічого не буде стовбурчитися або вилазити за межі.
  • А друге правило полягає в тому, що «вологі» шари (наприклад, рибні консерви) повинні міститися вище сухих (картоплі). Так ми отримаємо кращу просочення, і страва збереже естетичний вигляд.

  • Класичний салат «Мімоза» з печінкою тріски ми готуємо так само, як і звичайний. Тільки сайру в оливковій олії замінюємо делікатесом. Отже, приступимо:
  • Спочатку відваримо за три картоплини і моркви.
  • Почистимо і дрібно потремо в різні миски.
  • У чотирьох зварених круто яєць відділити жовтки і білки. Теж потремо.
  • Цибулину дрібно нашинкуем.
  • З банки з тріскової печінкою зіллємо рідина. Сам лівер розімніть виделкою.

  • Укладаємо шарами:
  • Половина маси картоплі.
  • Печінка тріски.
  • Цибуля.
  • Друга половина картоплі.
  • Трохи рідини з консервної банки.
  • Моркву.
  • Яєчні білки і, як прикраса, жовтки.

  • Всі пласти потрібно промащувати майонезом. Виняток становить лише печінка тріски. Цей делікатес і так досить жирний.
    "Мімоза" з печінкою тріски: рецепт приготування

    Сирна «Мімоза» з печінкою тріски

    Класичний рецепт часто в якості одного з шарів передбачав славний сирок «Дружба», подрібнений на тертці. А деякі господині верх салату змащували не майонезом, а не менш популярним «Бурштином».
    Якщо ми будемо використовувати не пісну консервовану сайру або шпроти, а жирну печінка тріски, та ще й сир, від такого насиченого компонента як картопля варто відмовитися. Збільшимо краще кількість яєць – п'ять-шість замість чотирьох.
    Якщо не використовуємо твердий сир (100 г), а його плавлений аналог, потримайте його в морозилці – так терти його буде набагато простіше.
    Шари йдуть у такій черговості:
  • знизу білки;
  • потім тресковая печінка;
  • цибуля (до речі, якщо він не салатний, його слід заздалегідь обшпарити його окропом, щоб пішла гіркота);
  • далі «Мімоза» з печінкою тріски включає шари відвареної моркви, сиру і жовтка.

  • Кожен пласт слід промащувати дуже тонким шаром майонезу.

    З додаванням огірка

    Печінка тріски – дуже смачний, але жирний делікатес. Щоб збалансувати смак салату, треба додати в нього якісь свіжі інгредієнти. Це може бути огірок – як свіжий, так і солоний.
    Ця закуска готується точно так само, як і «Мімоза» з печінкою тріски і сиром. Тільки чергування пластів трохи відрізняється:
  • Нижнім шаром у нас йде яєчний білок.
  • Потім розім'ята виделкою печінка тріски і дрібно натертий огірок.
  • Цей шар промазуємо майонезом.
  • Викладаємо моркву.
  • Знову майонез і цибулю. Якщо він гіркий, можна додати ложку цукру, залити окропом, почекати 10 хвилин і злити рідину.
  • Далі йде шар плавленого сирка, пропущеного через прес для часнику.
  • Змащуємо ще раз салат і прикрашаємо його тертими жовтками.

  • Щоб закуска просочилася, її слід потримати три години в холодильнику. А щоб жовток зверху не заветрівся, прикрийте блюдо харчовою плівкою.
    "Мімоза" з печінкою тріски: рецепт приготування

    З картоплею

    Цей рецепт салату «Мімоза» з печінкою тріски мало відступає від класичного:
  • Дві картоплини і одну моркву відварюємо, як і для олів'є, тобто в мундирах.
  • Коли коренеплоди охолонуть, чистимо їх трьох в окремі миски.
  • Так само чинимо з білками і жовтками шести курячих яєць.
  • Пучок зеленого цибулі нарізаємо дуже дрібно.

  • Черговість шарів в цьому рецепті салату така:
  • Картоплю і печінка тріски. Її присипаємо зеленою цибулею (пару пір'я можна залишити для прикраси верху виробу).
  • Далі слід морква, пласт якої ми просочуємо невеликою кількістю масла з банки з печінкою тріски.
  • Зверху йде шар тертого сиру твердих сортів, білки і жовтки.
  • Прикрашаємо це золоте поле зеленою цибулею і квіточками, вирізаними з вареної моркви.

  • Якщо ви любите соковите і поживне блюдо, промазывайте кожен шар майонезом. Але смак салату буде більш збалансованим, якщо ви обмежитеся просоченням пластів моркви, сиру і білків.
    "Мімоза" з печінкою тріски: рецепт приготування

    «Мімоза» з печінкою тріски: рецепт з рисом


    Потрібно відповідально підійти до вибору крупи для цього салату. Адже ми готуємо не плов, і нам важливо, щоб каша була розсипчастою, а, навпаки, клейкої. Найкраще для приготування «Мімози» підходить рис для суші:
  • Відварюємо його до повної готовності в підсоленій воді.
  • Гарненько відціджуємо. Нам знадобиться склянка вареної рисової крупи.
  • Розподіляємо її по дну салатниці, утрамбовуємо, розрівнюємо шар.
  • Цибулину ріжемо кубиком в миску, заливаємо склянкою крутого окропу, додаємо столову ложку цукру і вдвічі більшу кількість 9-процентного оцту.
  • Відціджуємо печінка тріски, але не повністю. Розминаємо її з рідиною, що залишилася.
  • Викладаємо на рис рівним шаром.
  • Третім шаром у нас буде цибулю. Перед тим, як викласти його на печінку, ми його старанно отцедим від маринаду.
  • Далі йдуть шарами: білки, сир, моркву і жовтки. Ці пласти можна промащувати майонезом.
  • Прикрашаємо блюдо рубаною свіжої зеленню.
  • З яблуком

    Якщо смак класичного салату «Мімоза» з печінкою тріски здасться вам занадто жирним, можна освіжити його. Для цього варто тільки включити в список інгредієнтів яблуко. Але воно не повинно бути занадто соковитим, інакше листковий салат «попливе». Солодкі імпортні сорти теж не підійдуть. Кращим вибором буде кисленькое і щільне яблучко сорту «Семеренко».
    Залишимо це на потім, щоб натерта м'якоть не встигла потемніти, а поки приготуємо всі продукти для класичної «Мімози». Тільки картопля тут нам не потрібно:
  • Насыщающими компонентами у нас виступлять печінка тріски і твердий сир.
  • Брусочок в 200 грамів вагою потремо на порох.
  • Також зробимо з двома відварними морквинами.
  • У чотирьох яєць відділити жовтки від білків. Натремо їх в різні ємності.
  • Салатну цибулину нашинкуем як можна дрібніше.
  • Всі пласти закуски, крім самого верхнього, промазуємо майонезом.

  • Шари йдуть у такій черговості:
  • печінка тріски;
  • цибуля;
  • білки;
  • сир;
  • яблучко;
  • морквина;
  • жовтки.

  • "Мімоза" з печінкою тріски: рецепт приготування

    Ще один рецепт, схожий на класичний

    Багато кухарів вважають, що у «Мімозі», незалежно від того, чи готується вона з сайрою, шпротами або печінкою тріски, внизу повинна бути риба. Що ж, подібний рецепт теж має право на існування. Але таку «Мімозу» з печінкою тріски варто готувати в прозорому салатнику, а не в рознімної формі, оскільки напіврідка маса риби служить поганим фундаментом для красивої круглої «башти».
    Отже, в самому низу поміщаємо наш делікатес. На печінку тріски рецепт наказує намазати майонез. Цим соусом слід просочувати кожен шар салату, крім самого верхнього. Шари чергуються в такій послідовності:
  • лівер риби;
  • білки;
  • морква,
  • цибулька (його ми солимо і посипаємо чорним перцем);
  • картопля;
  • жовтки.

  • Салат відправляємо в холодильник. Там він повинен настоюватися години дві.
    "Мімоза" з печінкою тріски: рецепт приготування

    Дуже рибна «Мімоза»

    Коли на прилавках пострадянських магазинів з'явилися крабові палички, господині не забарилися випробувати їх у варіації класичного рецепту. З'ясувалося, що рибка сурімі дуже добре гармонує з овочами, коренеплодами, яйцями, рисом і овочами. Ми пропонуємо вам приготувати салат «Мімоза» з печінкою тріски і крабовими паличками.
    Перед покупкою останніх, уважно прочитайте склад. Це повинна бути риба сурімі зі спеціями, а не модифікований крохмаль.
    Крабові палички слідуємо очистити і потримати з чверть години в морозильній камері. Після цього їх потрібно натерти дрібно. Пласти в такий рибної закуски йдуть наступним чином:
  • рис;
  • печінка тріски;
  • білки;
  • сир;
  • цибуля;
  • крабові палички;
  • яблуко;
  • жовток.

  • Усі шари, крім верхнього, рецепт рекомендує промащувати майонезом.
    "Мімоза" з печінкою тріски: рецепт приготування

    Як подавати культовий салат

    Це не просте блюдо. «Мімоза» з печінкою тріски – це святковий салат. Його можна подати і в звичайному глибокому блюді, прозорому, щоб гостям було видно різнокольорові шари. Але можна придумати і більш оригінальні способи. Наприклад, подати салат в індивідуальних скляних креманках. Дуже популярні «башточки». І якщо у вас немає спеціальної рознімної форми, її замінить стрічка, вирізана з пластикової дволітрової пляшки.
    А що робити, якщо через рідкого майонезу або з іншої причини салат втратив форму? Вимішуємо його, укладаємо в кошики з тіста, посипаємо тертим жовтком. Для того щоб салат став ще смачніше, добре б витримати його в холодильнику як мінімум протягом чотирьох годин.